Вегетариански кюфтета със сос
1. Обелете сладкия картоф и го настържете на едро ренде. Обелете и настържете картофите. можете да ги накиснете в студена вода, за да не почерняват, докато работите. Почистете морковите и ги настържете. Смесете настърганите зеленчуци в голяма купа.
2. Добавете настъргания чесън, яйцата, галетата, нарязания на ситно магданоз. Овкусете със сол и разбъркайте добре сместа.
3. Оформете кюфтета от сместа, по-сплескани. загрейте 2-3 с.л. олио в тиган и запържете кюфтета от двете страни,д о златисто. Извадете кюфтетата и ги подредете в голяма тава, постлана с хартия за печене.
4. Почистете гъбите със суха четка, без да махате пънчетата им. Обърнете ги наобратно и ги поръсете със сол, черен пипер и зехтин. Подредете ги в тавата при кюфтетата. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 10-15 минути.
5. За магданозеното олио сложете листата магданоз в голяма купа. Добавете обелената скилидка чесън, лимоновия сок и щипка сол. Добавете зехтина и пасирайте до гладкост.
6. За доматения сос загрейте 2-3 с.л. олио в тенджерка. Добавете нарязания на ситно лук и настъргания чесън. Нарежете чушката на кубчета и я добавете и нея. Запържете за 5 минути. След това добавете доматеното пюре и запържете и него за минута. Добавете нарязаните домати, бульона, меда, малко зехтин. Овкусете със сол. гответе 5-10 минути. Дръпнете от огъня и пасирайте до гладкост.
7. На дъното на дълбока чиния сипете доматен сос. Поставете зеленчуково кюфте по средата, върху него печена гъба. Поставете второ кюфте. Подредете няколко листа спанак, поръсете с магданозено олио. Може да поставите втора гъба, а върху нея още магданозено олио. Накрая настържете фино ядка макадамия.

Продукти

  • За кюфтетата:6 картофа 0.5 сладък картоф 2 моркова 3 с.л. настърган чесън 2 с.л. нарязан магданоз 75 г ръжена галета 2 яйца от свободно отглеждани кокошки сол и черен пиперЗа магданозеното олио:1 връзка магданоз 75 мл зехтин 1 скилидка чесън 0.5 лимон сок солЗа доматения сос:2 с.л. настърган чесън 1 червена чушка 2 с.л. доматено пюре 100 мл зеленчуков бульон 0.5 консерва нарязани домати 1 с.л. мед солЗа гъбите:6 гъби портобело сол и черен пипер 2 с.л. балсамов оцет листа спанак

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички