Вегетариански кюфтета със сос

Вегетариански кюфтета със сос

Начин на приготвяне:

1. Обелете сладкия картоф и го настържете на едро ренде. Обелете и настържете картофите. можете да ги накиснете в студена вода, за да не почерняват, докато работите. Почистете морковите и ги настържете. Смесете настърганите зеленчуци в голяма купа.
2. Добавете настъргания чесън, яйцата, галетата, нарязания на ситно магданоз. Овкусете със сол и разбъркайте добре сместа.
3. Оформете кюфтета от сместа, по-сплескани. загрейте 2-3 с.л. олио в тиган и запържете кюфтета от двете страни,д о златисто. Извадете кюфтетата и ги подредете в голяма тава, постлана с хартия за печене.
4. Почистете гъбите със суха четка, без да махате пънчетата им. Обърнете ги наобратно и ги поръсете със сол, черен пипер и зехтин. Подредете ги в тавата при кюфтетата. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 10-15 минути.
5. За магданозеното олио сложете листата магданоз в голяма купа. Добавете обелената скилидка чесън, лимоновия сок и щипка сол. Добавете зехтина и пасирайте до гладкост.
6. За доматения сос загрейте 2-3 с.л. олио в тенджерка. Добавете нарязания на ситно лук и настъргания чесън. Нарежете чушката на кубчета и я добавете и нея. Запържете за 5 минути. След това добавете доматеното пюре и запържете и него за минута. Добавете нарязаните домати, бульона, меда, малко зехтин. Овкусете със сол. гответе 5-10 минути. Дръпнете от огъня и пасирайте до гладкост.
7. На дъното на дълбока чиния сипете доматен сос. Поставете зеленчуково кюфте по средата, върху него печена гъба. Поставете второ кюфте. Подредете няколко листа спанак, поръсете с магданозено олио. Може да поставите втора гъба, а върху нея още магданозено олио. Накрая настържете фино ядка макадамия.

Продукти

За кюфтетата:

  • 6 картофа
  • 0.5 сладък картоф
  • 2 моркова
  • 3 с.л. настърган чесън
  • 2 с.л. нарязан магданоз
  • 75 г ръжена галета
  • 2 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • сол и черен пипер

За магданозеното олио:

  • 1 връзка магданоз
  • 75 мл зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • 0.5 лимон
  • сок
  • сол

За доматения сос:

  • 2 с.л. настърган чесън
  • 1 червена чушка
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 100 мл зеленчуков бульон
  • 0.5 консерва нарязани домати
  • 1 с.л. мед
  • сол

За гъбите:

  • 6 гъби портобело
  • сол и черен пипер
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • листа спанак

Свързани рецепти