Начин на приготвяне:

1. За крема сипете сметаната, млякото и половината захар в касерола и ги оставете да кипнат. Разбъркайте жълтъците с останалата захар. Темперирайте ги с част от горещата смес, като я наливате на тънка струйка, при постоянно бъркане. Пресипете сместа в касеролата с млякото, сложете на котлона и гответе, докато сместа достигне до 81 градуса. Залейте шоколада с горещата смес и го пасирайте, за да получите крем. Пресипете го в пош и оставете да се охлади в хладилник.

2. За пандишпана сипете жълтъците, белтъците, захарта и семенцата от шушулката ванилия в кана и пасирайте на средна скорост. Добавете брашното и отново пасирайте. Прецедете тестото и го прехвърлете в сифон, последователно го заредете с два патрона и разклатете добре. Продупчете дъната на високи хартиени чашки и ги напълнете с тестото от сифона. Печете в микровълнова фурна за 1 минута всяка чаша с тесто.

3. За ядките сипете захарта и водата в тиган или касерола и оставете сместа да кипне. Сипете ядките и разбъркайте. Изчакайте водата да се изпари. Добавете щипка сол. Когато течността се изпари, добавете маслото към карамела и разбъркайте. Разстелете лешниците върху хартия за печене и ги оставете да се охладят.

4. В чиния за сервиране с помощта на пош шприцовайте част от крема. Извадете тестото от чашите с помощта на нож. Накъсайте го и го разпределете в чинията. Декорирайте с карамелизираните лешници и разрязани на половина малини.

Продукти

За шоколадовия крем:

  • 250 г прясно мляко
  • 250 г течна животинска сметана (над 30% масленост)
  • 200 г натурален шоколад (70% какао)
  • 100 г жълтъци
  • 50 г захар

За ваниловия пандишпан:

  • 120 г жълтъци
  • 100 г белтъци
  • 60 г брашно
  • 120 г захар
  • 0.5 шушулка ванилия

За карамелизираните ядки:

  • 300 г печени лешници
  • 150 г захар
  • 100 г вода
  • 15 г масло

Допълнително:

  • пресни малини

Свързани рецепти