Вафли с карамел и крем
1. За тестото смесете брашното и захарта. Сипете ги върху плота и направете кладенче в тях. В кладенчето чукнете яйцето, добавете маслото, солата и канелата. Смесете продуктите с пръсти и постепенно омесете гладко и еластично тесто. Сплескайте тестото, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Омесете леко тестото и го оформете на тънко и дълго руло. Нарежете го на 36 равни части. Оформете всяко парче тесто на топче. Загрейте уред за печене на вафли. Поставете топче тесто във формата и леко го притиснете с пръсти надолу. затворете и печете по 1 минута от всяка страна. Изпечете всички вафли по този начин.
3. За кафеения крем разбийте жълтъците със захарта в купа. Добавете брашното и малко студено мляко и разбийте до хомогенност. Останалото мляко сипете в тенджерка. Върху него поръсете разтворимото кафе и разбъркайте. Щом млякото почти заври, го добавете на струйка към сместа с жълтъците, като разбърквате енергично. Пресипете сместа в тенджерката и варете крема около 3-4 минути при непрекъснато разбъркване. Пресипете крема в плосък съд, покрийте с прозрачно фолио и оставете да изстине.
4. За карамеления сос сипете захарта на дъното на умерено загрята тенджерка и я оставете да се карамелизира. Счукайте сечуанския пипер на ситно. Добавете го към захарта. Щом цветът на карамела стане тъмен, изсипете сметаната внимателно. Оставете сместа да покъкри, докато се успокои. Дръпнете от огъня и добавете маслото. Разбъркайте внимателно докато то се разтопи.
5. Разтопете шоколада на водна баня. Разбийте мекото масло с пудрата захар до пухкавост, с помощта на миксер. Без да спирате разбиването, добавете на порции изстиналия кафеен крем. Накрая добавете леко охладения разтопен шоколад и разбъркайте внимателно. Пресипете крема в шприц с гладък накрайник.
6. Шприцовайте слой мока крем по външния ръб на половината вафли. По средата сипете 1 с.л. карамелен сос. Захлупете  с втора вафла.

Продукти

  • 240 г брашно 95 г захар 80 г масло 1 яйце щипка сол щипка канелаЗа кафеения крем:250 мл прясно мляко 75 г захар 2 жълтъка 1 с.л. брашно 1 с.л. разтворимо кафеЗа карамеления сос:75 г захар 75 мл течна сметана 50 г масло 1 с.л. сечуански пиперЗа мока крема:250 г меко масло 60 г пудра захар 80 г натурален шоколад

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички