Усмихната торта
1. За блата отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците с помощта на миксер, като постепенно добавите половината захар. Жълтъците разбийте с останалата захар на водна баня /малко под 100 градуса/, докато изсветлеят. Дръпнете ги от котлона и продължете да биете.
2. Разтопете маслото. Добавете жълтъците към белтъците и разбъркайте с помощта на шпатула. Добавете разтопеното масло и разбъркайте внимателно. Смесете брашното с какаото и разбъркайте, за да няма бучки. Добавете ги към сместа, като ги пресявате. Разбъркайте до хомогенност сместа.
3. Намаслете конична форма /диаметър 24 см/ и постелете дъното и с хартия за печене. Изсипете сместа за блата в нея, загладете го и го печете в предварително загрята фурна на 185 градуса 25-30 минути.
4. За крема в купичка разбъркайте жълтъците и брашното с малко студен портокалов сок на кашичка. Останалият сок и захарта сипете в тенджерка. Щом кипнат, добавете жълтъците към тях и бъркайте енергично 1-2 минути. Изсипете крема върху метален поднос и го покрийте с прозрачно фолио. Охладете го.
5. Разбийте маслото с пудрата захар до пухкавост, с помощта на миксер. Добавете студения портокалов крем и разбъркайте до хомогенност. Пресипете сместа в пош с гладък накрайник.
6. Нарежете портокала и грейпфрутите на резени, като отделите ципата им. Запазете сока.
7. Разрежете изстиналия блат на три равни части, по хоризонтал, с назъбен нож. най-долният блат намажете с конфитюр от портокали. Върху него подредете в кръг резените портокал и грейпфрут, като ги редувате. Поставете втория блат. Върху него шприцовайте портокалов крем, под формата на спирала, като започнете от центъра навън. Поставете третия блат. Върху него шприцовайте останалия крем.
8. С помощта на палетен нож загладете крема по цялата повърхност на тортата. Смесете куркума с малко вода и ги добавете към 300 г от марципана. Омесете го, докато поеме куркумата и стане равномерно жълт. Към останалия марципан добавете малко какао и го омесете. Върху поръсен с пудра захар плот разточете тънко жълтия марципан.
9. Поставете разточения марципан върху тортата и го напаснете добре. Изрежете излишното. Намажете малко портокалово сладко върху марципана, за лепило. Разточете кафевия марципан и с помощта на рингче изрежете очички, направете и усмивка.

Продукти

  • За блата:90 г масло 6 яйца 175 г захар 150 г брашно 1 ч.л. какаоЗа портокаловия крем:250 мл портокалов сок 50 г захар 2 жълтъка 2 с.л. брашно 250 г масло 60 г пудра захарЗа пълнежа:1 портокал 1 червен грейпфрут 1 жълт грейпфрут 2 с.л. портокалов конфитюрДопълнително:400 г марципан

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички