Турски крем с кафе

Турски крем с кафе

Начин на приготвяне:

1. Сварете захарен сироп от вода и захар. Варете докато захарта се разтопи. Дръпнете от огъня и добавете прясно приготвеното кафе. Пресипете в купичка и оставете сиропа да се охлади добре.
2. За крема сипете кафето и прясното мляко в тенджерка и оставете сместа почти да заври. В купа разбийте жълтъците със захарта, докато сместа леко изсветлее. Добавете царевичното нишесте и разбъркайте до гладкост. На тънка струйка добавете горещото мляко с кафе, като разбърквате енергично. Пресипете сместа в тенджерката и варете няколко минути при непрекъснато разбиване, докато се образуват балончета по повърхността. Пресипете крема в купа и го покрийте с лист прозрачно фолио. Охладете го добре - хладилник.
3. За мендианите начупете шоколада на парчета и го разтопете на водна баня. Добавете маслото и щипка сол, докато той се разтопява.
4. Върху лист хартия за печене очертайте отворите на турски чашки за чай. Във всяко кръгче разстлете с помощта на лъжица разтопен шоколад. Поръсете шоколада с нарязани кайсии, ядки шам-фъстък и локум. Поставете бонбоните в хладилник за 10 минути.
5. Разбийте сметаната до плътност. Добавете я при охладения крем с кафе и разбъркайте до хомогенност. Пресипете крема в шприц с гладък накрайник.
6. Шприцовайте пласт крем във всяка чашка за чай. Поръсете с лъжица сироп с кафе. Добавете отново крем, сироп, крем. Върху всяка чашка поставете шоколадов медальон и поднесете десерта.

Продукти

За сиропа:

  • 100 г захар
  • 100 мл вода
  • 30 мл кафе еспресо

За крема:

  • 150 мл кафе еспресо
  • 100 мл пълномаслено прясно мляко
  • 3 жълтъка
  • 80 г захар
  • 1 ч.л. царевично нишесте
  • 100 мл течна сметана

За мендианите:

  • 100 г натурален шоколад
  • 2 с.л. ядки шам-фъстък
  • 3 сушени кайсии
  • 2 парчета локум с рози

Свързани рецепти