Това е рецепта за туршия от нарязано зеле в буркан. Зелето ферментира по естествен начин и е готово за консумация само след 3 седмици.

Продукти

  • 600 г зеле
  • 20 г сол на 1 кг зеле (2% солен разтвор)
  • зърна черен пипер
  • дафинов лист

Начин на приготвяне:

  • 1. Почистете зелето и го разрежете на половини. Отстранете кочана на всяка половина и премерете зелето – бяло или червено. Настържете зелето на тънки ивици в голяма купа.
  • 2. Добавете няколко зърна черен пипер и дафинов лист. Добавете и 20 г сол на 1 кг зеле. Разбъркайте добре и оставете да престои 2 часа.
  • 3. Напълнете чисти буркани със зелето, като хубаво го намачквате и натискате с дървена преса след всяко добавено количество. Най-отгоре поставете мрежичка, но не затваряйте с капачка. Оставете зелето да престои 3 дни и след това затворете бурканите.
  • 4. Поставете затворените буркани на тъмно и хладно място за 3 седмици. След това зелето вече е готово за консумация.

Свързани рецепти

Виж всички