Туршия от зеле
Рецепта от: Примож Долничар
Това е рецепта за туршия от нарязано зеле в буркан. Зелето ферментира по естествен начин и е готово за консумация само след 3 седмици.
Продукти
- 600 г зеле
- 20 г сол на 1 кг зеле (2% солен разтвор)
- зърна черен пипер
- дафинов лист
Начин на приготвяне:
- 1. Почистете зелето и го разрежете на половини. Отстранете кочана на всяка половина и премерете зелето – бяло или червено. Настържете зелето на тънки ивици в голяма купа.
- 2. Добавете няколко зърна черен пипер и дафинов лист. Добавете и 20 г сол на 1 кг зеле. Разбъркайте добре и оставете да престои 2 часа.
- 3. Напълнете чисти буркани със зелето, като хубаво го намачквате и натискате с дървена преса след всяко добавено количество. Най-отгоре поставете мрежичка, но не затваряйте с капачка. Оставете зелето да престои 3 дни и след това затворете бурканите.
- 4. Поставете затворените буркани на тъмно и хладно място за 3 седмици. След това зелето вече е готово за консумация.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Джейми Оливър
Зелен пастет
Рецепти Примож Долничар
Туршия от ряпа
Рецепти Стоян и Лора
Славянски гювеч
Рецепти Стоян и Лора
Бамя с кускус
Рецепти Стоян и Лора
Бухнал омлет с тиквички
Рецепти Ейнсли Хариът
Пълнени патладжани със сирене и орехи
Рецепти Стоян и Лора
Зеленчуков гювеч
Рецепти Надия Хюсеин
Бхаджи от моркови и пащърнак с чътни от кориандър и чили
Рецепти Стоян и Лора
Кюфтета от спанак с лимонов йогурт