Няма нищо по-апетитно от печена на скара риба. Целият печен лаврак се поднася с доматен сос и запечени и овкусени с аншоа броколини.

Продукти

  • 1.6 – 2 кг цял лаврак
  • 40 мл зехтин
  • морска сол
  • 1 лимон
  • 6 стръка розмарин
  • 6 дафинови листа
  • 6 домата
  • 1 ч.л. зърна кориандър
  • 2 скилидки чесън
  • 100 мл зехтин екстра върджин
  • 2 с.л. нарязан кервел
  • 1 с.л. нарязан магданоз
  • 8 черни маслини
  • ½ лимон, настъргана кора и сок
  • За броколите:
  • 250 г броколини
  • 2 с.л. зехтин
  • 4 филенца маринована аншоа
  • 1 ч.л. морска сол

Начин на приготвяне:

  • 1. Изрежете с ножица перките на почистения от вътрешности и люспи лаврак, а след това отрежете главата му. Поставете 2 скръка розмарин и 2 дафинови листа във вътрешността на рибата. На дъното на скара за риба поставете още 2 стръка розмарин и 2 дафинови листа и поставете рибата. Върху нея поставете останалите розмарин и дафинови листа, а около нея поставете резени лимон. Поръсете със сол и зехтин рибата и затворете скарата.
  • 2. Поставете рибата върху умерено загрято барбекю. Печете 8-10 минути и обърнете. Печете още 10 ½ минути. Не се притеснявайте, че подправките ще изгорят. Те ще свършат работата си като овкусят рибата.
  • 3. За сос Виерж запечете за кратко в сух тиган семената кориандър и след това ги счукайте в хаванче. Затоплете зехтина в касерола, върху барбекюто, на слаб огън, за около 5 минути. В него добавете счуканите семена кориандър и настърганите скилидки чесън. Разбъркайте и дръпнете от огъня. Щом зехтинът изстине, добавете предварително обелени и нарязани на дребни кубчета домати и нарязани на тънки кръгчета маслини без костилки. Добавете нарязаните на ситно кервел и магданоз и фино настърганата лимонова кора. Овкусете със сол, черен пипер и лимонов сок.
  • 4. Поръсете лилави броколини с малко зехтин и сол и ги поставете върху скарата. Печете 3-4 минути.
  • 5. В купа поставете нарязаните на ситно филенца аншоа и добавете зехтин, сол, черен пипер и лимонов сок. Разбъркайте. Поставете печените броколини в купата и разбъркайте добре.
  • 6. Сервирайте печения лаврак цял, като отстраните подправките от него. Върху рибата разпределете соса Виерж. Поднесете с гарнитура от броколини.

Свързани рецепти

Виж всички