1. В тиган загрейте кокосовото масло и добавете нарязания на полумесеци лук и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Добавете нарязаните на ситно листа кафир лайм и люти чушки (без семките). Изрежете зелената част на лимонената трева и начукайте бялата част с чукчето от хаванче. Начупете я  с ръце и я добавете в тигана. начупете и пастата от скариди. Добавете и нарязания на пръчици джинджифил. Запържете всичко за 3-4 минути, до омекване, като разтръсквате тигана периодично.

2. Пресипете половината смес в чиния и я оставете да изстине.  Върнете тигана с останалата част върху котлона. Добавете кокосовото мляко и оставете да ври 5-10 минути, докато сместа се сгъсти.

3. Прецедете соса през фина цедка и върнете съда върху котлона. Добавете рибен сос, захар и сок от лайм. Разбъркайте. Пресипете в купичка.

4. Изрежете опашките и перките на рибите (предварително почистени и измити) с ножица. Напълнете ги с отделената смес и ги затворете с помощта на дървени шишчета. Намажете рибите добре с мазнина.

5. Загрейте силно тиган с незалепващо покритие и огнеупорна или сваляща се дръжка. Поставете рибите в тигана и печете по 2 минути от всяка страна. Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-12 минути.

6. Поставете цяла риба в чиния. Поръсете със запечен кокосов чипс, нарязани пресен лук и люта чушка под ъгъл и листа кориандър. Сервирайте със соса.

Продукти

  • 2 цели малки риби (300-400 г всяка) - барамунди или снапер
  • 1/3 ч.ч. кокосово масло
  • 6 бр. лилав лук шалот
  • 6 скилидки чесън
  • 5 см корен джинджифил
  • 5 листа кафир лайм
  • 10 листа къри
  • 3 стръко лимонена трева
  • 4 дълги червени люти чушки
  • 2 червени люти чушки "Птиче око"
  • 1/2 ч.ч. запечене кокосов чипс
  • 1 ч.л. паста от стриди
  • 2 ч.л. захар
  • 1 с.л. рибен сос
  • 1 лайм, сок
  • 400 мл кокосово мляко
  • пресен лук, люта чушка, стръкове кориандър

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички