Цяла печена риба по балийски
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
1. В тиган загрейте кокосовото масло и добавете нарязания на полумесеци лук и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Добавете нарязаните на ситно листа кафир лайм и люти чушки (без семките). Изрежете зелената част на лимонената трева и начукайте бялата част с чукчето от хаванче. Начупете я с ръце и я добавете в тигана. начупете и пастата от скариди. Добавете и нарязания на пръчици джинджифил. Запържете всичко за 3-4 минути, до омекване, като разтръсквате тигана периодично.
2. Пресипете половината смес в чиния и я оставете да изстине. Върнете тигана с останалата част върху котлона. Добавете кокосовото мляко и оставете да ври 5-10 минути, докато сместа се сгъсти.
3. Прецедете соса през фина цедка и върнете съда върху котлона. Добавете рибен сос, захар и сок от лайм. Разбъркайте. Пресипете в купичка.
4. Изрежете опашките и перките на рибите (предварително почистени и измити) с ножица. Напълнете ги с отделената смес и ги затворете с помощта на дървени шишчета. Намажете рибите добре с мазнина.
5. Загрейте силно тиган с незалепващо покритие и огнеупорна или сваляща се дръжка. Поставете рибите в тигана и печете по 2 минути от всяка страна. Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-12 минути.
6. Поставете цяла риба в чиния. Поръсете със запечен кокосов чипс, нарязани пресен лук и люта чушка под ъгъл и листа кориандър. Сервирайте със соса.
Продукти
- 2 цели малки риби (300-400 г всяка) - барамунди или снапер
- 1/3 ч.ч. кокосово масло
- 6 бр. лилав лук шалот
- 6 скилидки чесън
- 5 см корен джинджифил
- 5 листа кафир лайм
- 10 листа къри
- 3 стръко лимонена трева
- 4 дълги червени люти чушки
- 2 червени люти чушки "Птиче око"
- 1/2 ч.ч. запечене кокосов чипс
- 1 ч.л. паста от стриди
- 2 ч.л. захар
- 1 с.л. рибен сос
- 1 лайм, сок
- 400 мл кокосово мляко
- пресен лук, люта чушка, стръкове кориандър
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Джейми Оливър
Три вида ризото