1. Отделете белтъците 3 дни преди да приготвите тортата. В тях не трябва да има и следа от жълтъци. Когато ги разбивате, те трябва да са със стайна температура. Разбийте с помощта на миксер като добавите крем от тартар. Разбивайте белтъците и щом побелеят, добавете захарта. Разбивайте до образуването на твърди връхчета. След това добавете пресято царевичното нишесте и пудра захар. Разбъркайте с помощта на шпатула. Добавете и кокосовите стърготини. Разбъркайте внимателно.

2. Върху два листа хартия за печене очертайте 3 кръга с диаметър 19 см. Обърнете листовете с очертаното надолу в плоски тави. Разпределете меренга върху трите кръга и разнесете с помощта на лъжица.

3. Изсушете блатовете в предварително загрята фурна на 115 градуса 70 минути. Ако забележите, че меренга придобива златист цвят, намалете градусите. След изваждане ги оставете да изстинат до стайна температура.

4. Разбийте сметаната със захарта и ваниловата паста с помощта на миксер, до образуването на меки връхчета, за около 90 секунди. Разрежете маракуите на половинки.

5. На дъното на поднос разстелете малко от разбитата сметана. Върху нея поставете първия блат. Сипете 1/3 от битата сметаната въърху него и го разстелете. Издълбайте половинките на 4 плода маракуя направо върху сметаната. Поставете втори блат и повторете същата подредба. Поставете третия блат и отново гарнирайте със сметана и маракуя.

 

Съвет: може да приготвите тортата предварително, но тогава блатовете ще омекнат. Ако я подредите точно преди поднасяне, те ще останат хрупкави.

 

Продукти

  • 90 г царевично нишесте
  • 400 г пудра захар
  • 330 г белтъци
  • щипка крем тартар
  • 400 г кристална захар
  • 200 г кокосови стърготини
  • 600 г течна сладкарска сметана
  • 60 г захар
  • 1 ч.л. ванилова паста
  • 12 плода маракуя

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички