Начин на приготвяне:

1. Разделете белтъците от жълтъците на яйцата. Смесете брашното с бакпулвера и какаото.

2. Разбийте маслото с 80 г от захарта. Прибавете жълтъците при постоянно разбиване. Сипете и ваниловата захар. След това налейте млякото и отново разбийте. Прибавете сухите съставки и разбийте.

3. Изсипете тестото във форма за печене с махащо се дъно (диаметър 23 см), постлана с хартия за печене.

4. Разбийте белтъците с щипка сол и кремотартара. Постепенно прибавяйте останалата захар. Разбивайте, докато се получи хубав гладък меренг.

5. Разпределете белтъците върху тестото. Поръсете с бадемите.

6. Загрейте фурната на 170 градуса с вентилатор. Печете блата за около 30 минути. След това го охладете.

7. Разбийте сметаната с ваниловата захар. Разбъркайте крем-сиренето с пудрата захар. Смесете крем-сиренето и разбитата сметана. Прехвърлете в пош.

8. Изсипете захарта за карамела в касерола и налейте 60 мл вода. Гответе докато се получи карамел. 

9. Налейте сметаната и щом захарта се разтвори, дръпнете от котлона и прибавете маслото и солта. Разбъркайте и охладете.

10. Върху блата разпределете крема, а след това и карамела. Нарежете и сервирайте.

Продукти

  • 3 яйца
  • 200 г захар
  • 90 г брашно
  • 90 г меко масло
  • 60 мл прясно мляко
  • 10 г бурбонска ванилова захар
  • 4 г бакпулвер
  • 1 с.л. какао
  • 1.5 г кремотартар
  • филирани бадеми

За крема:

  • 200 г крем-сирене
  • 100 г пудра захар
  • 150 мл течна животинска сметана (над 30% масленост)
  • 10 г бурбонска ванилова захар

За карамела:

  • 150 г захар
  • 100 мл течна животинска сметана (над 30% масленост)
  • 60 г масло
  • 1 щипка сол

Свързани рецепти