Трюфелова торта
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За блатовете разбийте яйцата и захарта с помощта на миксер до утрояване на обема и изсветляване на сместа. Разтопете маслото. в купа смесете брашното и какаото.
2. Пресейте сухите съставки върху яйчената смес на два пъти, като разбърквате внимателно с помощта на шпатула. Добавете разтопеното масло и разбъркайте отново. Пресипете сместа в предварително намаслена и постлана с хартия за печене форма с подвижно дъно /диаметър 24 см/. Печете в предварително загрята фурна ан 180 градуса 20 минути.
3. За трюфеловия ганаш нарежете на ситно шоколада и го сложете в купа /или използвайте шоколадов чипс/. в тенджерка сипете прясното мляко и сметаната и изчакайте да заврат. Излейте топлата смес върху шоколада. Изчакайте 30 секунди и разбъркайте внимателно докато шоколадът се разтопи. Добавете маслото и разбъркайте до гладка и лъскава смес. Оставете ганаша настрани да изстине /не в хладилник/.
4. Разбийте белтъците с 1 с.л. захар с помощта на иксер. През това времесложете захарта и водата в тенджерка и изчакайте температурата на сиропа да достигне 120 градуса. налейте захарния сироп на тънка струйка към белтъците, като разбивате на максимална мощност.
5. Добавете белтъчната пяна на 2-3 пъти към шоколадовия ганаш, като разбърквате внимателно с помощта на шпатула.
6. Разрежете изстиналия блат на две по хоризонтал, с помощта а назъбен нож. Нанесете дебел слой от крема върху долния блат. Поставете втория блат и притиснете. Нанесете дебел крем върху тортата и загладете и отстрани. Вземете тортата в една ръка, а другата нанасете по страните и шоколадови пръчици. поставете тортата върху поднос. Прехвърлете останалия крем в шприц с тънък накрайник. напишете "Трюфел" с крем. Накрая поръсете с тънък слой какао, като използвате фина цедка.
Продукти
- За блатовете:
- 50 г меко масло
- 6 яйца
- 190 г захар
- 190 г брашно
- 1 с.л. какао
- За трюфеловия ганаш:
- 75 мл прясно мляко
- 75 мл течна сметана
- 250 г натурален шоколад (70% какао)
- 120 г меко масло
- За италианската пяна:
- 3 белтъка
- 250 г захар
- 75 мл вода
- Допълнително:
- какао за поръсване
- 200 г шоколадови пръчици
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни