Трюфели с карамел и кафе
на дъното на тенджерка с дръжка сипете малко захар. щом започне да се разтапя добавете и останалата захар. От време на време разстилайте карамела по дъното на тенджерата като я накланяте наляво и надясно. Когато по краищата карамелът стане тъмен, добавете предварително затоплената сметана, в която е разтворено кафето. Добавете и меда, който трябва да е течен. Сместа започва да ври доста силно. Разбъркайте, за да сте сигурни, че сместа е хомогенна и дръпнете от котлона. Изсипете врялата смес върху начупения на парчета в купа млечен шоколад. От топлината той ще се разтопи. Разбъркайте внимателно. Не трябва да има бучки.
Пригответе си съд - тавичка или чиния, постелете върху нея прозрачно фолио или хартия за печене и изсипете сместа за трюфелите. Разстелете я хубаво - да не е нито много тънка, нито много дебела. Сместа трябва да се охлади добре, за да може да се работи с нея. Най-добре е да я оставите за една нощ в килер или мазе /идеалната температура е 12 градуса/. Може последният половин час преди да оформите трюфелите да сложите сместа в хладилника.
Извадете сместа от съда и отстранете фолиото. Нарежете я на кубчета. Оформете от кубчетата топчици като ги въргаляте между дланите си. Но трябва да го правите много бързо, защото от топлината се разтапят. Наредете ги в чиния и ги сложете да се стегнат в хладилника.
през това време разтопете черния шоколад. След това трябва да го темперирате. А това става като изсипете 2/3 от него върху плота си, ако той е мраморен, или върху някаква плоска и незадържаща топлина повърхност. Започнете с помощта на шпакли да го разстилате и размесвате. От 40 градуса /температурата на разтопения шоколад/ температурата трябва да падне на 26 градуса. Проверявайте това с върха на малкия си пръст, а също така наблюдавайте дали шоколадът се стяга. Може също да проверите дали шоколадът е добре темпериран като изсипете съвсем малко количество върху парче алуминиево фолио. Ако след 10 минути шоколадът не се е стегнал /във вертикално положение на фолиото потича/, значи не може да работите с него.
Последната дейност е овалването на трюфелите в тъмния шоколад. Това трябва да стане възможно най-бързо. Изсипвате малко шоколад върху дланта си и разнасяте и върху другата си длан. Взимате трюфел и го овалвате в дланите си и веднага го сложете в съд, постлан с хартия за печене. Оставете ги 15-20 минути да изсъхнат и ги наредете в поднос.

Продукти

  • 20 г разтворимо кафе 200 мл течна сметана 100 г захар 100 г мед 500 г млечен шоколад 500 г натурален шоколад

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички