Тропически пасти
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. За белия шоколадов мус начупете шоколада на парченца и го разтопете на водна баня. В купа разбийте сметаната с помощта на тел до 3/4 плътност. Щом дръпнете разтопения шоколад от котлона, добавете битата сметана на 2-3 пъти към него, като разбърквате с помощта на шпатула до хомогенност. Пресипете муса в шприц с гладък накрайник.
2. Поставете силиконова форма с гнезда с диаметър 2 см върху поднос и напълнете гнездата с мус до половината. Замразете във фризер.
3. За блата разбийте белтъците с помощта на миксер. Постепенно добавете половината захар и разбивайте до получаването на твърд сняг. В друга купа разбийте яйцата с останалата захар. Смелете фино бадемите и към тях добавете брашното и какаото. Добавете сместа към жълтъците и разбъркайте до хомогенност. След това прибаветеразбитите белтъци на 2-3 пъти към сместа, като разбърквате внимателно.
4. Постелете с хартия за печене голяма плоска тава. разстелете сместа за блата на тънък слой и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 6-8 минути.
5. За плодовия мус накиснете желатина в купа със студена вода за 10 минути. Сипете плодовия сок /от тропически плодове, прецеден/ в тенджерка и го загрейте. Дръпнете от огъня и добавете изцедения желатин. Разбъркайте докато той се разтвори. Оставете сместа да се охлади или я охладете на ледена водна баня. В купа разбийте сметаната със захарта до 3/4 плътност. Добавете я към охладения плодов сок с желатин и разбъркайте до хомогенност.
6. Отлепете хартията от изстиналия блат. С помощта на ринг /диаметър 7 см/ изрежете 6 кръгчета.
7. Извадете замръзналите бели шоколадови мусчета. Поставете друга силиконова форма с гнезда с диаметър 7 см върху поднос. Сипете по 1 с.л. във всяко гнездо от плодовия мус. Поставете замръзнал шоколадов мус във всяко гнездо. Сипете по още 1 с.л. плодов мус. Най-отгоре поставете кръгче блат. Поставете във фризер.
8. За нугатина карамелизирайте захарта в тенджерка. Щом се разтопи напълно, добавете целите лешници и разбъркайте. Изсипете сместа върху лист хартия за печене и оставете да се втвърди. След това смелете фино в блендер.
9. За какаовото желе сипете в тенджерка водата, захарта и какаото. Разбъркайте и оставете сместа да поври 10 минути, докато се редуцира. Сместа трябва да оставя плътен слой върху обърната лъжица. 10 минути, докато се редуцира. Сместа трябва да оставя плътен слой върху обърната лъжица.
10. Накиснете желатина в купа със студена вода за 10 минути. Изцедете го и го добавете към топлата, но не вряща, какаова смес. Разбъркайте и оставете сместа да изстине до 40 градуса.
11. Извадете замръзналите пасти. Набучете с вилица и потопете външната част на всяка в какаовото желе. С ръка нанесете нугатин по краищата. Поставете върху поднос. Украсете с обелен плод физалис.
2. Поставете силиконова форма с гнезда с диаметър 2 см върху поднос и напълнете гнездата с мус до половината. Замразете във фризер.
3. За блата разбийте белтъците с помощта на миксер. Постепенно добавете половината захар и разбивайте до получаването на твърд сняг. В друга купа разбийте яйцата с останалата захар. Смелете фино бадемите и към тях добавете брашното и какаото. Добавете сместа към жълтъците и разбъркайте до хомогенност. След това прибаветеразбитите белтъци на 2-3 пъти към сместа, като разбърквате внимателно.
4. Постелете с хартия за печене голяма плоска тава. разстелете сместа за блата на тънък слой и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 6-8 минути.
5. За плодовия мус накиснете желатина в купа със студена вода за 10 минути. Сипете плодовия сок /от тропически плодове, прецеден/ в тенджерка и го загрейте. Дръпнете от огъня и добавете изцедения желатин. Разбъркайте докато той се разтвори. Оставете сместа да се охлади или я охладете на ледена водна баня. В купа разбийте сметаната със захарта до 3/4 плътност. Добавете я към охладения плодов сок с желатин и разбъркайте до хомогенност.
6. Отлепете хартията от изстиналия блат. С помощта на ринг /диаметър 7 см/ изрежете 6 кръгчета.
7. Извадете замръзналите бели шоколадови мусчета. Поставете друга силиконова форма с гнезда с диаметър 7 см върху поднос. Сипете по 1 с.л. във всяко гнездо от плодовия мус. Поставете замръзнал шоколадов мус във всяко гнездо. Сипете по още 1 с.л. плодов мус. Най-отгоре поставете кръгче блат. Поставете във фризер.
8. За нугатина карамелизирайте захарта в тенджерка. Щом се разтопи напълно, добавете целите лешници и разбъркайте. Изсипете сместа върху лист хартия за печене и оставете да се втвърди. След това смелете фино в блендер.
9. За какаовото желе сипете в тенджерка водата, захарта и какаото. Разбъркайте и оставете сместа да поври 10 минути, докато се редуцира. Сместа трябва да оставя плътен слой върху обърната лъжица. 10 минути, докато се редуцира. Сместа трябва да оставя плътен слой върху обърната лъжица.
10. Накиснете желатина в купа със студена вода за 10 минути. Изцедете го и го добавете към топлата, но не вряща, какаова смес. Разбъркайте и оставете сместа да изстине до 40 градуса.
11. Извадете замръзналите пасти. Набучете с вилица и потопете външната част на всяка в какаовото желе. С ръка нанесете нугатин по краищата. Поставете върху поднос. Украсете с обелен плод физалис.
Продукти
- За шоколадовия мус:100 г бял шоколад 150 мл течна сметанаЗа блата:15 г масло 2 белтъка 75 г захар 80 г бадеми 15 г брашно 7 г какао 2 яйцаЗа плодовия мус:4 листа желатин 400 мл течна сметана 50 г пудра захар 400 мл сок от тропически плодовеЗа нугатина:50 г белени лешници 50 г захарЗа какаовото желе:280 мл вода 360 г захар 260 мл течна сметана 120 г какао 6 листа желатин 6 плода физалис
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери