Тропическа торта меренг
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. За блата разбийте белтъците с половината захар до мека пяна. В купа смесете смлените бадеми, другата половина захар и яйцата. Разбъркайте ги на ръка. Добавете и брашното, какаото и разтопеното масло и разбъркайте до гладкост. Добавете разбитите белтъци към какаовата смес и разбъркайте внимателно. Изсипете сместа в правоъгълна плитка тава, постлана с хартия за печене и я разстелете равномерно. Печете блата на 220 градуса за 3-4 минути.
2. Разбийте белтъците с 1-2 с.л. захар. Останалата захар сложете в тенджерка заедно с водата и кърито. Сварете захарен сироп. Когато започне да се сгъстява го добавете на тънка струйка към разбиващите се белтъци, като увеличите мощността максимално. Бийте сместа докато се охлади леко.
3. За муса направете плодово пюре като разбиете в блендер нарязано на кубчета добре узряло манго /отделете съвсем малко от него за украса/, парчета банан и сока на лимона и портокала. Пресипете в купа 400 мл плодово пюре и към него добавете предварително разтопения на водна баня и поизстинал желатин и разбъркайте. /Листата желатин накиснете в студена вода за няколко минути, след това ги изцедете и затоплете в съд на котлона с малко от плодовото пюре./ Разбийте на ръка сметаната със захарта и добавете плодовото пюре с желатина към нея. Разбъркайте леко.
4. Обърнете изстиналия блат върху парче хартия и отлепете хартията от дъното му. Изрежете едно правоъгълно парче и едно кръгло, голямо колкото отвора на купата. Постелете метална купа с прозрачно фолио така, че да останат свободни краища от него. Поставете правоъгълното парче блат на дъното и по стените на купата. Изрежете излишното. Поставете полукръгчета от блата, за да запълните празните места по стените на формата. Изсипете муса върху блата и отгоре го покрийте с кръглото парче блат. Завийте купата с фолиото и я сложете в хладилник поне за 2 часа.
5. Извадете тортата от хладилника и развийте фолиото от повърхноста и. Обърнете купата върху поднос и извадете тортата. Отделете малко количество от разбитите белтъци и го поставете в шприц с гладък накрайник. Нанесете останалата част от белтъците върху цялата торта. Загладете много хубаво белтъчната пяна с помощта на лента от хартия за печене. Прокарвайте я бавно отдолу нагоре по тортата, а излишната пяна, която събирате я връщайте в купата. Когато тортата е идеално загладена, я преместете върху поднос или чиния за поднасяне.
6. В горната част на купола направете с шприц ленти, изтъняващи в края. За по-добър ефект обгорете с горелка тортата. Украсете я с парченца манго, киви и бисквитка. Поръсете я с пудра захар.
2. Разбийте белтъците с 1-2 с.л. захар. Останалата захар сложете в тенджерка заедно с водата и кърито. Сварете захарен сироп. Когато започне да се сгъстява го добавете на тънка струйка към разбиващите се белтъци, като увеличите мощността максимално. Бийте сместа докато се охлади леко.
3. За муса направете плодово пюре като разбиете в блендер нарязано на кубчета добре узряло манго /отделете съвсем малко от него за украса/, парчета банан и сока на лимона и портокала. Пресипете в купа 400 мл плодово пюре и към него добавете предварително разтопения на водна баня и поизстинал желатин и разбъркайте. /Листата желатин накиснете в студена вода за няколко минути, след това ги изцедете и затоплете в съд на котлона с малко от плодовото пюре./ Разбийте на ръка сметаната със захарта и добавете плодовото пюре с желатина към нея. Разбъркайте леко.
4. Обърнете изстиналия блат върху парче хартия и отлепете хартията от дъното му. Изрежете едно правоъгълно парче и едно кръгло, голямо колкото отвора на купата. Постелете метална купа с прозрачно фолио така, че да останат свободни краища от него. Поставете правоъгълното парче блат на дъното и по стените на купата. Изрежете излишното. Поставете полукръгчета от блата, за да запълните празните места по стените на формата. Изсипете муса върху блата и отгоре го покрийте с кръглото парче блат. Завийте купата с фолиото и я сложете в хладилник поне за 2 часа.
5. Извадете тортата от хладилника и развийте фолиото от повърхноста и. Обърнете купата върху поднос и извадете тортата. Отделете малко количество от разбитите белтъци и го поставете в шприц с гладък накрайник. Нанесете останалата част от белтъците върху цялата торта. Загладете много хубаво белтъчната пяна с помощта на лента от хартия за печене. Прокарвайте я бавно отдолу нагоре по тортата, а излишната пяна, която събирате я връщайте в купата. Когато тортата е идеално загладена, я преместете върху поднос или чиния за поднасяне.
6. В горната част на купола направете с шприц ленти, изтъняващи в края. За по-добър ефект обгорете с горелка тортата. Украсете я с парченца манго, киви и бисквитка. Поръсете я с пудра захар.
Продукти
- За блата:20 г масло 115 г смлени бадеми 130 г захар 3 яйца 3 белтъка 25 г брашно 10 г какаоЗа муса:4 белтъка 50 мл вода 170 г захар 4 г къри 1 манго 2 банана 1 портокал 1 лимон 400 мл течна сметана 50 г захар 12 г желатин или 6 листа
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини
Рецепти Кокосови сладки за закуска
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шампанско