Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Тропическа торта меренг

категория 0/5
1. За блата разбийте белтъците с половината захар до мека пяна. В купа смесете смлените бадеми, другата половина захар и яйцата. Разбъркайте ги на ръка. Добавете и брашното, какаото и разтопеното масло и разбъркайте до гладкост. Добавете разбитите белтъци към какаовата смес и разбъркайте внимателно. Изсипете сместа в правоъгълна плитка тава, постлана с хартия за печене и я разстелете равномерно. Печете блата на 220 градуса за 3-4 минути.
2. Разбийте белтъците с 1-2 с.л. захар. Останалата захар сложете в тенджерка заедно с водата и кърито. Сварете захарен сироп. Когато започне да се сгъстява го добавете на тънка струйка към разбиващите се белтъци, като увеличите мощността максимално. Бийте сместа докато се охлади леко.
3. За муса направете плодово пюре като разбиете в блендер нарязано на кубчета добре узряло манго /отделете съвсем малко от него за украса/, парчета банан и сока на лимона и портокала. Пресипете в купа 400 мл плодово пюре и към него добавете предварително разтопения на водна баня и поизстинал желатин и разбъркайте. /Листата желатин накиснете в студена вода за няколко минути, след това ги изцедете и затоплете в съд на котлона с малко от плодовото пюре./ Разбийте на ръка сметаната със захарта и добавете плодовото пюре с желатина към нея. Разбъркайте леко.
4. Обърнете изстиналия блат върху парче хартия и отлепете хартията от дъното му. Изрежете едно правоъгълно парче и едно кръгло, голямо колкото отвора на купата. Постелете метална купа с прозрачно фолио така, че да останат свободни краища от него. Поставете правоъгълното парче блат на дъното и по стените на купата. Изрежете излишното. Поставете полукръгчета от блата, за да запълните празните места по стените на формата. Изсипете муса върху блата и отгоре го покрийте с кръглото парче блат. Завийте купата с фолиото и я сложете в хладилник поне за 2 часа.
5. Извадете тортата от хладилника и развийте фолиото от повърхноста и. Обърнете купата върху поднос и извадете тортата. Отделете малко количество от разбитите белтъци и го поставете в шприц с гладък накрайник. Нанесете останалата част от белтъците върху цялата торта. Загладете много хубаво белтъчната пяна с помощта на лента от хартия за печене. Прокарвайте я бавно отдолу нагоре по тортата, а излишната пяна, която събирате я връщайте в купата. Когато тортата е идеално загладена, я преместете върху поднос или чиния за поднасяне.
6. В горната част на купола направете с шприц ленти, изтъняващи в края. За по-добър ефект обгорете с горелка тортата. Украсете я с парченца манго, киви и бисквитка. Поръсете я с пудра захар.
За деца:
да
За вегетарианци:
да
От предаване:
Рецепта на: Рудолф ван Веен