Предаване: Сладкишите на Франсишко МорейраГледайте в: Понеделник, 12 октомври от 17:00 | Понеделник, 12 октомври от 17:30

Начин на приготвяне:

1. За тестото разтворете маята в леко затопленото прясно мляко. В голяма купа сипете брашното, захарта и яйцата. Добавете маята и разбъркайте с помощта на миксер до образуването на хомогенно тесто. Добавете маслото, нарязано на кубчета и разбийте отново до получаването на гладко тесто. Поставете тестото в купа, покрийте го с кърпа и го оставете да удвои обема си.

2.  Леко омесете втасалото тесто върху набрашнен плот. След това го разточете с помощта на точилка в кръгла форма. Прехвърлете го в предварително намаслена и постлана с хартия за печене тавичка. С помощта на ринг (диаметър 20 см) изрежете кръг. Излишното тесто отстранете.  Оставете тестото да втаса за втори път. След това го намажете със смес от разбито яйце и прясно мляко. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 20-25 минути.

3. За крема отделете 50 мл студено прясно мляко, а останалото сипете в тенджера и добавете остърганата вътрешност на шушулките ванилия. Щом млякото заври, дръпнете от огъня, захлупете и оставете да престои 15 минути.

4. В купа разбъркайте нишестето и захарта със студеното прясно мляко. Добавете жълтъците и разбъркайте до хомогенност. Добавете малко от топлото мляко като разбърквате енергично. Изсипете сместа с жълтъците при млякото и върнете сместа на котлона. Гответе при постоянно разбъркване, докато кремът се сгъсти. Накрая добавете нарязаното на кубчета масло и разбъркайте докато то се разтопи, Пресипете крема в плитък стъклен съд и го разстелете на един слой. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник, за да се охлади.

5. Разбийте сметаната с помощта на миксер до полуплътна консистенция. Пресипете охладения крем в купа и добавете сметаната на няколко порции към него като разърквате внимателно с шпатула. Пресипете крема в пош с гладък накрайник.

6. С помощта на назъбен нож разрежете на две половини, по хоризонтал, изпеченото тесто. Шприцовайте върху долната половина тесто ваниловия крем. Захлупете с горната половина. Поставете сладкиша върху поднос и поръсете с пудра захар.

 

Продукти

За тестото:

40 г обезмаслено прясно мляко

10 г мая

360 г брашно

3 яйца размер L

25 г захар

7 г фина сол

175 г безсолно масло на стайна температура

1 яйце

40 г прясно мляко

 

За ваниловия крем:

500 г пълномаслено прясно мляко

2 шушулки ванилия

100 г захар

5 жълтъка размер L

40 г царевично нишесте

50 г безсолно масло

250 г течна сметана (35% масленост)

 

Свързани рецепти