Начин на приготвяне:

1. За браунито сипете в купа брашното, двата вида заха, бакпулвера и солта и разбъркайте добре. Добавете какаото и отново разбъркайте, за да няма бучки.
2. Добавете изстиналото разтопено масло, разбъркайте. Добавете яйцата едно по едно и разбъркайте. Изсипете студеното кафе. Разбъркайте до хомогенност. Нарежете на ситно шоколада и го добавете към сместа. Разбъркайте.
3. Намаслете квадратна тавичка и я постелете с хартия за печене. Изсипете кексовата смес в нея. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-35 минути. Оставете сладкиша да изстине добре.
4. За шоколадовия сос разтопете маслото в тенджерка. Добавете сметаната, захарта, какаото и ванилията. Разбъркайте докато сместа се затопли и стане гладка и лъскава.
5. Нарежете браунито на големи, квадратни парчета. Сервирайте по 1-2 в чиния, като върху тях сложите няколко топки ванилов сладолед и полеете с шоколадов сос.

Продукти

  • 1 кг ванилов сладолед

За брауни:

  • 350 г захар
  • 200 г кафява захар
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 200 г какао
  • 200 г разтопено масло
  • 4 яйца
  • 100 мл силно кафе еспресо
  • 200 г натурален шоколад
  • 300 г брашно

За шоколадовия сос:

  • 150 мл течна сметана
  • 75 г захар
  • 75 г какао
  • щипка сол
  • 60 г масло
  • 1 ч.л. ванилов екстракт

Свързани рецепти