Тройно шоколадова сладоледена торта
Рецепта от: Марта Стюарт
Тази тройна шоколадова сладоледена торта е наистина внушителна, както с вида си, така и със състава си. Сочните какаови блатове се намазват с бял шоколадов ганаш. След това към тях се добавят поетапно шоколадов сладолед и бита сметана. Необходимо е тортата да престои 1 нощ в хладилник, за да стане хомогенна.
Продукти
- За блатовете:
- безсолно масло
- ¾ ч.ч. холандско какао
- 1 ½ ч.ч. брашно
- 1 ½ ч.ч. захар
- 1 ½ ч.л. сода бикарбонат
- 3/4 ч.л. бакпулвер
- ¾ ч.л. сол
- 2 яйца
- ¾ ч.ч. мътеница
- 3 с.л. олио
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- ¾ ч.ч. топла вода
- За ганаша:
- 340 г бял шоколад
- 1 ч.ч. пълномаслена течна сметана
- Допълнително:
- 1 кг шоколадов сладолед
- леко разбита течна сметана
- настърган млечен шоколад
Начин на приготвяне:
- 1. За блатовете сипете какаото, содата, бакпулвера, солта, брашното и захарта в голяма купа. Разбъркайте с помощта на миксер. В кана смесете мътеницата (или нискомаслено кисело мляко), яйцата, олиото и ваниловия екстракт. Добавете сместа малко по малко към сухите съставки, без да спирате разбиването. След това добавете и топлата вода.
- 2. Намажете с масло и поръсете с какао една правоъгълна тава (40х27 см) и една кръгла форма (диаметър 23 см). Постелете хартия за печене на дъното на двете форми и отново намажете с масло и поръсете с какао. Изсипете 1 ч.ч. от сместа в кръглата форма, а останалата смес разстелете на тънък слой в правоъгълната тава. Печете блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса 12-14 минути, докато клечката, с която пробождате блата, излезе напълно суха.
- 3. За ганаша начупете белия шоколад на парчета и го поставете в купа. Залейте шоколада с гореща сметана и оставете за 3 минути. След това разбъркайте докато шоколадът се разтопи напълно. След като шоколадът изстине напълно, го поставете в хладилник за 1 час.
- 4. Изрежете неравните краища на напълно изстиналия правоъгълен блат и нанесете върху него белия шоколадов ганаш. Разрежете блата на 4 еднакви парчета и ги подредете едно върху друго. Увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 30 минути. След това ги развийте и разрежете на две, по хоризонтал. Нарежете двете половини на парчета с ширина 2.5 см.
- 5. Намажете с масло кръгла форма с подвижно дъно (диаметър 25 см) и поставете кръг от хартия за печене на дъното и. Поставете кръглия блат на дъното на формата. Отстрани на блата подредете изправени парчетата от правоъгълния блат. Поставете формата с блатовете в хладилник за кратко. След това напълнете пространството между блатовете с поразмекнат на стайна температура шоколадов сладолед. Увийте тортата в прозрачно фолио и поставете във фризер за 1 нощ.
- 6. Развийте тортата и сипете бита сметана върху сладоледа. Поръсете с настърган шоколад.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Ейнсли Хариът
Ямайски джинджифилов сладкиш с лимонова глазура
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж