Начин на приготвяне:

1. За тестото за пастата сипете брашното на плота и направете кладенче в него, но така, че и на дъното му да има малко брашно. Чукнете яйцата в кладенчето и добавете зехтина. Разбъркайте яйцата с вилица и след това постепенно, с ръце, омесете меко и еластично тесто. Оформете тестото на топка и го оставете да почине 30 минути.
2. Разточете тестото на тънка кръгла кора или с точилка, или с помощта на машина за паста. Поръсвайте тестото с брашно непрекъснато и не го натискайте силно при точене.
3. Сгънете разточеното тесто до средата, от единия край, на лента с ширина 3-4 см. След това сгънете тестото от другия край. Прихлупете двете ленти една върху друга и нарежете на тънки лентички. С пръсти разгънете и разделете лентичките една от друга, като ги поръсвате с брашно.
4. Нарежете панчетата на малки кубчета и го запържете в зехтина, до златисто. Извадете го в чиния.
5. В купичка разбъркайте фино настърганото пекорино или пармезан и жълтъците. Овкусете с малко сол и черен пипер.
6. В дълбока тенджера загрейте зехтина и пуснете смачканите небелени скилидки чесън в него за 20 секунди. Извадете ги. Намалете силата на огъня и настържете на тънки филийки трюфела направо в мазнината. Внимавайте трюфела да не загори, той трябва само да овкуси зехтина.
7. В тенджера с вряща подсолена вода пуснете лентите прясна паста и варете докато изплуват, около 4-5 минути. Отделете 100 мл от водата, в която се е варила пастата.
8. Прецедете пастата и я върнете в тенджерата. Добавете запържения бекон, половината вода от варенето и сместа с жълтъците. Бъркайте енергично в продължение на минута.
9. Сервирайте пастата в дълбока чиния, като я полеете с 1 ч.. от олиото с трюфели.

Продукти

За пастата:

  • 500 г брашно
  • 5 яйца
  • 1 ч.л. зехтин

За соса:

  • 225 г бекон или панчета
  • 4 жълтъка
  • 50 г сирене пекорино или пармезан
  • 2 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер

За олио с трюфели:

  • 3 скилидки чесън
  • 7 с.л. зехтин
  • 1 трюфел

Свързани рецепти