Трислоен шоколадов мус
Рецепта от: Кирстен Тиболс
Основата на трите вида шоколадов мус е крем Англез. Той се смесва с трите вида шоколад - натурален, млечен и бял. След това се оформят трите слоя във високи стъклени чаши. За разкош най-отгоре има и крем Шантили. Наистина неустоимо изкушение!
Продукти
- За декорация:
- 50 г натурален шоколад
- За трите вида шоколадов мус:
- 300 мл течна сметана (35% масленост) (А)
- 30 мл пълномаслено прясно мляко
- 42 мл течна сметана (35% масленост) (Б)
- 6 жълтъка
- 60 г фина захар
- 90 г натурален шоколад, чипс
- 98 г млечен шоколад, чипс
- 102 г бял шоколад, чипс
- За крем Шантили:
- 150 мл течна сметана
- 30 г фина захар
- 1/2 ч.л. ванилова паста
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете шоколада за декорация на чашите и го сложете в пластмасова купа. Поставете го в микровълнова фурна за 30 секунди, докато 50% от него се разтопи, а другите 50% все още не са разтопени. Разбъркайте енергично докато целия шоколад се разтопи и стане гладък и лъскав. Ако все още има парченца шоколад, нагрейте купата със сешоар, зад а се разтопи и разбъркайте отново.
- 2. Пресипете разтопения шоколад във фунийка от хартия за печене и отрежете края ѝ тънко. Вземете 6 високи стъклени чаши и по ръба на всяка чаша шприцовайте линия с капчици. Тръснете чашите, за да се разтекат капчиците повече. Оставете на стайна температура за 5 минути.
- 3. Сипете 300 г течна сметана (А) в купа и разбийте с помощта на миксер, до 75% плътност. Охладете в хладилник.
- 4. За трите шоколадови муса направете крем Англез. За целта сипете течната сметана (Б) в касерола заедно с прясното мляко и загрейте до кипване на слаб огън. В купа разбийте добре жълтъците със захарта. Добавете горещата сметана на тънка струйка към жълтъците, като разбърквате постоянно и енергично. Върнете сместа в касеролата и гответе на слаб огън, до достигане на 75 градуса.
- 5. В три различни купи сипете различните видове шоколадов чипс - натурален, млечен и бял. Разпределете горещия крем на три равни части, в трите купи. Разбъркайте всеки вид шоколад, докато той се разтопи. След това разпределете по равно охладената бита сметана и разбъркайте.
- 6. Пресипете шоколадовия мус от натурален шоколад в пош с гладък накрайник и направете 4-5-сантиметров слой на дъното на чашите. Поставете в хладилник за 20 минути. Пресипете млечния шоколадов мус в пош и направете втори слой в чашите. поставете в хладилник за 20 минути. Пресипете белия шоколадов мус в пош и напревете третия, последен, слой. Поставете в хладилник за 20 минути.
- 7. За крем Шантили сипете сметаната, захарта и ваниловата паста в купа и разбийте с помощта на миксер, докато сместа може да се задържа върху бъркалката. Пресипете в пош с назъбен накрайник. Шприцовайте топка крем върху охрадените слоеве шоколадов мус. Поставете десерта в хладилник за 4 часа преди да го поднесете.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Панакота с кисело мляко и горски плодове
Рецепти Стоян и Лора
Шоколадов мус с малини
Рецепти Стоян и Лора
Десерт "Дубайски шоколад"
Рецепти Къртис Стоун
Лимонов мус с маскарпоне
Рецепти Къртис Стоун
Кокосова панакота със сорбе от маракуя и мескал
Рецепти Стоян и Лора
Панакота с крем от мандарини
Рецепти Рудолф ван Веен
Мус от червено вино с плодови топчета
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадов крем брюле
Рецепти Лука Чиано
Биволска панакота с лимончело и ягоди
Рецепти Стоян и Лора
Крем пита в чаша