Описание:

1. Нарежете шоколада за декорация на чашите и го сложете в пластмасова купа. Поставете го в микровълнова фурна за 30 секунди, докато 50% от него се разтопи, а другите 50% все още не са разтопени. Разбъркайте енергично докато целия шоколад се разтопи и стане гладък и лъскав. Ако все още има парченца шоколад, нагрейте купата със сешоар, зад а се разтопи и разбъркайте отново.

2. Пресипете разтопения шоколад във фунийка от хартия за печене и отрежете края ѝ тънко. Вземете 6 високи стъклени чаши и по ръба на всяка чаша шприцовайте линия с капчици. Тръснете чашите, за да се разтекат капчиците повече. Оставете на стайна температура за 5 минути.

3. Сипете 300 г течна сметана (А) в купа и разбийте с помощта на миксер, до 75% плътност. Охладете в хладилник.

4. За трите шоколадови муса направете крем Англез. За целта сипете течната сметана (Б) в касерола заедно с прясното мляко и загрейте до кипване на слаб огън. В купа разбийте добре жълтъците със захарта. Добавете горещата сметана на тънка струйка към жълтъците, като разбърквате постоянно и енергично. Върнете сместа в касеролата и гответе на слаб огън, до достигане на 75 градуса.

5. В три различни купи сипете различните видове шоколадов чипс - натурален, млечен и бял. Разпределете горещия крем на три равни части, в трите купи. Разбъркайте всеки вид шоколад, докато той се разтопи. След това разпределете по равно охладената бита сметана и разбъркайте.

6. Пресипете шоколадовия мус от натурален шоколад в пош с гладък накрайник и направете 4-5-сантиметров слой на дъното на чашите. Поставете в хладилник за 20 минути. Пресипете млечния шоколадов мус в пош и направете втори слой в чашите. поставете в хладилник за 20 минути. Пресипете белия шоколадов мус в пош и напревете третия, последен, слой. Поставете в хладилник за 20 минути.

7. За крем Шантили сипете сметаната, захарта и ваниловата паста в купа и разбийте с помощта на миксер, докато сместа може да се задържа върху бъркалката. Пресипете в пош с назъбен накрайник. Шприцовайте топка крем върху охрадените слоеве шоколадов мус. Поставете десерта в хладилник за 4 часа преди да го поднесете.

Продукти

За декорация:

  • 50 г натурален шоколад

 

За трите вида шоколадов мус:

  • 300 мл течна сметана (35% масленост) (А)
  • 30 мл пълномаслено прясно мляко
  • 42 мл течна сметана (35% масленост) (Б)
  • 6 жълтъка
  • 60 г фина захар
  • 90 г натурален шоколад, чипс
  • 98 г млечен шоколад, чипс
  • 102 г бял шоколад, чипс

 

За крем Шантили:

  • 150 мл течна сметана
  • 30 г фина захар
  • 1/2 ч.л. ванилова паста

 

Свързани рецепти