Триптих от папо де анжу

Триптих от папо де анжу

Начин на приготвяне:

1. Разбийте жълтъците в голяма купа, с помощта на миксер. Необходимо е да разбивате 15 минути, за да се получи много пухкава смес.
2. Разделете разбитите жълтъци по равно в три отделни купи. В първата не добавяйте нищо. Във втората добавете какаото и разбъркайте до хомогенност с помощта на шпатула. В третата добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и разбъркайте.
3. Намаслете отделни формички. Разсипете трите вида смес в тях, като пълните 2/3 от обема им. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
4. Сипете по 100 г захар и 100 мл вода в три съда и сварете захарни сиропи. В единия сироп добавете малините, а в другия настържете портокалова кора. В третия сироп пуснете пръчката канела.
5. Запечете филираните бадеми в сух тиган, до златисто. Пресипете ги в купа. В същия тиган разтопете 100 г захар до получаването на карамел. Изсипете каравела върху запечените бадеми, разбъркайте и бързо разстелете сместа върху силиконова подложка, на тънък слоя. Оставете пралината да изстине и да се втвърди.
6. Извадете изстиналите яйчени кексчета от формичките. Надупчете ги с помощта на вилица. 1/3 от кексчетата залейте с канеления захарен сироп. След това ги украсете с пръчката канела. Какаовите кексчета залейте с малиновия захарен сироп. След това ги украсете с пресни малини и листенца мента. Останалите кексчета залейте с портокаловия захарен сироп. След това ги украсете с резенче портокал и триъгълниче пралина.

Продукти

  • 12 жълтъка
  • 300 г захар
  • 300 мл вода
  • 1 пръчка канела
  • 1 портокал
  • кора
  • 250 г малини
  • 1 с.л. какао
  • 1 шушулка ванилия
  • 100 г филирани бадеми
  • 100 г захар
  • листа мента