Трипластова лимонова торта
1. За блата смелете в блендер шам-фъстъка заедно със захарта - отделете малко от захарта. Разтопете маслото. Сложете в купа жълтъците и Добавете към тях смлените шам-фъстъци и разбъркайте. Изсипете чая на прах и добавете маслото и брашното. Разбъркайте. Отделно разбийте белтъците с отделената захар на пяна. Добавете малко от белтъчната пяна към сместа с шам-фъстък и разбъркайте. След това изсипете сместа при останалите белтъци. Разбъркайте.
2. Постелете голяма плоска тава с хартия за печене и изсипете сместа за блата. Разстелете я с помощта на палетен нож /може да не покрива цялата тава/ с дебелина около 3 мм. Печете блата на 200 градуса 8 минути. След като изстине изрежете два кръгли блата според размера на ринга - 15 см диаметър и 5 см дълбочина. Изрежете и лента за борд с височина 1/3 от височината на ринга.
2. За шоколадовия крем сложете сметаната в тенджерка на котлона. Щом заври добавете я дръпнете от огъня и добавете настъргания шоколад. Бъркайте докато той се разтопи напълно и сместа стане гладка и лъскава. Добавете маслото, а след това и лешниковата паста. Разбъркайте и добавете нугата, която се приготвя като запечете белени лешниците в тава, поръсени със захарта, а след като изстинат ги смелите.
3. За лимоновия крем накиснете желатина в студена вода за десетина минути. Сложете млякото в тенджерка на котлона. В купа разбийте жълтъците с лимоновия сок и захарта. Излейте топлото мляко при жълтъците, разбъркайте и върнете цялата смес в тенджерка на котлона. Свалете крема преди да заври и добавете към него изцедения желатин. Разбъркайте и оставете крема да изстине. Разбийте течната сметана на ръка и я добавете към изстиналия крем. Разбъркайте.
4. Покрийте метална плоска тавичка или поднос с прозрачно фолио. Върху нея сложете ринга. Поставете твърдо целофанено фолио по обиколката на ринга. След това поставете лентата от блата и хубаво съединете краищата и, ако е необходимо отрежете парче с ножица. На дъното на ринга поставете единия блат. Върху него сложете ганаша и го разстелете. Намажете другото парче блат отгоре с кайсиево сладко и го поставете върху ганаша. Притиснете леко.
5. Изсипете лимоновия крем върху блатовете, до самия ръб на ринга. Загладете повърхността и поставете тортата за 2 часа в хладилник.
6. Затоплете в съд кайсиевото сладко с куркумата. Нанесете го върху студената торта и загладете. Извадете тортата от ринга внимателно и я поставете върху поднос. Украсете със стрък френско грозде.

Продукти

  • За блата:50 г масло 115 г ядки шам-фъстък 130 г захар 3 яйца 100 г белтъци 25 г брашно 1 с.л. японски зелен чай на прахЗа шоколадовия крем:50 г натурален шоколад 100 мл течна сметана 1 с.л. лешникова паста 1 с.л. масло 25 г захар 25 г лешнициЗа лимоновия крем:250 мл прясно мляко 6 г желатин или 3 листа 3 жълтъка 50 г захар 1 лимон сок 150 мл течна сметанаЗа глазурата:3 с.л. кайсиев конфитюр 1 ч.л. куркума

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички