1. Почистете пресните гъби добре, нарежете ги на едро и ги сотирайте в загрят зехтин до златисто.

2. Накиснете сушените манатарки във вряща вода.

3. Към гъбите в тигана прибавете листенцата мащерката и накълцаните на ситно орехи и чесън.

4. Отцедете накиснатите манатарки, нарежете ги и ги прибавете към останалите гъби, заедно с течността от накисването.

5. Разбъркайте и добавете маскарпонето, настърганите сирена, спанака, сол и черен пипер на вкус. По желание поръсете с щипка индийско орехче. Отстранете от котлона и охладете.

6. Намажете 3 точени кори със зехтин и ги сложете една върху друга. Нарежете ги на ленти и върху всяка поставете от плънката. Навийте триъгълни банички. Подредете ги в тава. Намажете с разбито яйце и поръсете с нигела.

7. Печете в загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути. Извадете от фурната и сервирайте.

 

Съвети:

Понеже гъбите са голямо количество, ги сотирайте в два тигана едновременно или в един и същи тиган на два пъти.

Вместо маскарпоне може да използвате прясна сметана, крем сирене, заквасена сметана или сметана с 35% масленост.

Преди да добавите течността от накисването на манатарките, се уверете, че в нея няма песъчинки.

Триъгълни банички може да направите и като намажете една кора със зехтин и я прегънете на три, а след това да оформите триъгълниците по същия начин.

Продукти

  • 1 пакет пълнозърнести точени кори (400 г)
  • 600 г микс пресни гъби (бели и кафеви печурки, кладница, шийтаке)
  • 5 г сушени манатарки
  • 2 скилидки чесън
  • 50 г бейби спанак
  • 30 г орехи
  • 100 г сирене Маскарпоне
  • 50 г сирене Пармезан
  • 50 г сирене Чедър
  • 1/2 ч.л. суха мащерка
  • 50 мл зехтин + за намазване
  • 1 яйце
  • семена нигела
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички