Три вида ризото

Три основни вида ризото от италианската кухня - бяло (бианко), доматено и с артишок. Веднъж завинаги ще усвоите техниката за приготвяне на ризото.

Продукти

  • За бианко ризото:
  • 1 глава лук
  • 1 стрък селъри
  • зехтин
  • 6 шепи ориз арборио
  • 2 литра бульон
  • 200 мл бяло вино
  • бучка масло
  • 1 шепа настърган пармезан
  • За доматеното ризото:
  • 100 г чери домати
  • 3 стръка босилек
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • настърган пармезан
  • 2 скилидки чесън
  • За граховото ризото:
  • грах
  • 3 стръка мента
  • 4 стръка магданоз
  • зехтин
  • бучка масло
  • меко козе сирене
  • За ризотото с артишок:
  • 1 глава артишок
  • 1 скилидка чесън
  • зехтин

Начин на приготвяне:

  • 1. За да направите основата за различните видове ризото или т.нар. бианко ризото, нарежете много на ситно лук и селъри. Парченцата зеленчуци не трябва да са по-големи от зърно ориз. Запържете зеленчуците в зехтин за 10 минути, до омекване. Сложете достатъчно количество зехтин, за да не загорят зеленчуците.
  • 2. Добавете 6 пълни шепи ориз за 6 човека. Разбъркайте хубаво, така, че оризът да попие мазнината и ароматите. Овкусете със сол и добавете бяло вино. Разбъркайте и щом виното се изпари, а текстурата стане кремообразна започнете да добавяте топлия пилешки или зеленчуков бульон. На всяка минута, в продължение на 16 минути, добавяйте по 1 черпак бульон и разбърквайте докато той се поеме. Щом се появят дупчици в ориза, добавяйте следващата порция бульон. в крайна сметка оризът трябва да набъбне двойно и консистенцията му да стане кремообразна. Опитайте ориза - зърната трябва да се усещат, но да не са твърди, нито разварени. Накрая пуснете бучка масло и шепа настърган пармезан и изключете котлона. Разбъркайте. Дръпнете тенджерата от котлона, захлупете я и оставете ориза 2 минути да почине.
  • 3. За доматено ризото разрежете на половинки чери домати, с или без люспи, и ги запържете в зехтин заедно с нарязан на ситно чесън, босилек и сол и черен пипер. След това добавете 1/3 от приготвеното бианко ризото и разбъркайте за няколко секунди. Сервирайте доматеното ризото, поръсено с няколко листа босилек, няколко капки зехтин и съвсем малко настърган пармезан.
  • 4. За ризотото с грах задушете грах в зехтин, малко масло и малко вода. Добавете и няколко листа мента. Щом добавите 1/3 от бианко ризото, поръсете и шепа нарязани на ситно магданоз и мента. Разбъркайте. Сервирайте ризотото с грах с парче меко козе сирене върху него, малко зехтин и няколко люспи пармезан.
  • 5. За ризотото с артишок /или карчиофо/ нарежете и задушете артишока с малко чесън и вода. Добавете бианко ризото и малко бульон, ако е необходимо, за да не загори. Разбъркайте и сервирайте ризотото само с малко настърган пармезан отгоре.

Свързани рецепти

Виж всички