Три вида ризото
Рецепта от: Джейми Оливър
Три основни вида ризото от италианската кухня - бяло (бианко), доматено и с артишок. Веднъж завинаги ще усвоите техниката за приготвяне на ризото.
Продукти
- За бианко ризото:
- 1 глава лук
- 1 стрък селъри
- зехтин
- 6 шепи ориз арборио
- 2 литра бульон
- 200 мл бяло вино
- бучка масло
- 1 шепа настърган пармезан
- За доматеното ризото:
- 100 г чери домати
- 3 стръка босилек
- сол и черен пипер
- зехтин
- настърган пармезан
- 2 скилидки чесън
- За граховото ризото:
- грах
- 3 стръка мента
- 4 стръка магданоз
- зехтин
- бучка масло
- меко козе сирене
- За ризотото с артишок:
- 1 глава артишок
- 1 скилидка чесън
- зехтин
Начин на приготвяне:
- 1. За да направите основата за различните видове ризото или т.нар. бианко ризото, нарежете много на ситно лук и селъри. Парченцата зеленчуци не трябва да са по-големи от зърно ориз. Запържете зеленчуците в зехтин за 10 минути, до омекване. Сложете достатъчно количество зехтин, за да не загорят зеленчуците.
- 2. Добавете 6 пълни шепи ориз за 6 човека. Разбъркайте хубаво, така, че оризът да попие мазнината и ароматите. Овкусете със сол и добавете бяло вино. Разбъркайте и щом виното се изпари, а текстурата стане кремообразна започнете да добавяте топлия пилешки или зеленчуков бульон. На всяка минута, в продължение на 16 минути, добавяйте по 1 черпак бульон и разбърквайте докато той се поеме. Щом се появят дупчици в ориза, добавяйте следващата порция бульон. в крайна сметка оризът трябва да набъбне двойно и консистенцията му да стане кремообразна. Опитайте ориза - зърната трябва да се усещат, но да не са твърди, нито разварени. Накрая пуснете бучка масло и шепа настърган пармезан и изключете котлона. Разбъркайте. Дръпнете тенджерата от котлона, захлупете я и оставете ориза 2 минути да почине.
- 3. За доматено ризото разрежете на половинки чери домати, с или без люспи, и ги запържете в зехтин заедно с нарязан на ситно чесън, босилек и сол и черен пипер. След това добавете 1/3 от приготвеното бианко ризото и разбъркайте за няколко секунди. Сервирайте доматеното ризото, поръсено с няколко листа босилек, няколко капки зехтин и съвсем малко настърган пармезан.
- 4. За ризотото с грах задушете грах в зехтин, малко масло и малко вода. Добавете и няколко листа мента. Щом добавите 1/3 от бианко ризото, поръсете и шепа нарязани на ситно магданоз и мента. Разбъркайте. Сервирайте ризотото с грах с парче меко козе сирене върху него, малко зехтин и няколко люспи пармезан.
- 5. За ризотото с артишок /или карчиофо/ нарежете и задушете артишока с малко чесън и вода. Добавете бианко ризото и малко бульон, ако е необходимо, за да не загори. Разбъркайте и сервирайте ризотото само с малко настърган пармезан отгоре.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Доматено ризото
Рецепти Лука Чиано
Черно ризото с просеко, скариди и лайм
Рецепти Адам Лайо
Наси лемак
Рецепти Лука Чиано
Хрупкави кошнички от ориз и мастило от сепия с крем от рикота
Рецепти Адам Лайо
Наси улам с микробилки
Рецепти Марк Мориарти
Ризото "Качо е пепе"
Рецепти Стоян и Лора
Ризото с печени чушки
Рецепти Лиса Фокнър
Кедгъри
Рецепти Стоян и Лора
Ориз с патладжани
Рецепти Стоян и Лора
Постни зелеви сарми