Тази рецепта е подходяща за случаите, в които имате нужда от сладки, маслени бисквитки. От едно тесто можете да си направите три вида бисквити - лимонови, бадемови и с шоколадови парченца. Ако ви останат, съхранявайте ги в метална кутия.

Продукти

  • 175 г брашно
  • 175 г меко масло
  • 75 г захар
  • 75 г пшеничен грис
  • За лимоновите бисквити:
  • 1 лимон, настъргана кора
  • 1-2 с.л. кафява захар демерара
  • За бисквитите с шоколадови парченца:
  • 50 г дребен шоколадов чипс, млечен или натурален
  • За бадемовите бисквити:
  • 1 ч.л. бадемов екстракт
  • 40 г филирани бадеми

Начин на приготвяне:

  • 1. В голяма купа смесете брашното, гриса, захарта и нарязаното на малки кубчета меко масло. Разбийте с миксер до получаването на консистенция, която при натиск се слепва. Извадете сместа върху плота и я омесете до получаването на топка тесто. Оформете на дебело руло и го разрежете на три равни части.
  • 2. Към едната част тесто добавете шоколадовия чипс и омесете добре. След това направете 20 кръгли топчици и ги подередете в плоска тава, постлана с хартия за печене. С помощта на вилица притиснете всяка топчица, докато стане плоска.
  • 3. Към втората част тесто добавете бадемовия екстракт и половината филирани бадеми. Омесете добре. Оформете 20 кръгли топчици и ги подредете в плоска тава, постлана с хартия за печене. С пръсти притиснете всяко топче, докато стане плоско. Поръсете с останалите филирани бадеми.
  • 4. Към третата част тесто добавете фино настъргана лимонова кора и омесете. Оформете на руло (дължина 20 см) и го оваляйте в кафява захар. След това го увийте в прозрачно фолио и го поставете във фризер за 30 минути. След това го развийте и нарежете на кръгчета с дебелина 1 см. Подредете ги в тава, постлана с хартия за печене.  
  • 5. Печете трите вида бисквити в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) или 160 градуса (с вентилатор) за 12 минути.

Свързани рецепти

Виж всички