Треска с пюре от бял боб и чоризо

Треска с пюре от бял боб и чоризо

Начин на приготвяне:

1. Нарежете чоризото на малки кубчета (ако е пушено, обелете обвивката му преди това). Обелете и накълцайте на ситно скилдките чесън. Листенцата розмарин също нарежете на ситно. 
2. В тиган загрейте зехтин екстра върджин и в него запържете на умерен огън розмарина, чесъна и чоризото, до златисто. Дръпнете от огъня и пресипете мазнината в бурканче, а чоризото - в чиния.  
3. В тенджерка сложете предварително сварения и отцеден боб (може да използвате и боб от 2 консерви). Добавете 50 мл вода от варенето и виното. Овкусете със сол и черен пипер и загрейте сместа. Дръпнете от огъня и намачкайте боба на пюре. Добавете нарязания магданоз и разбъркайте.
4. Добавете чоризото с розмарина и чесъна при пюрето от боб и върнете съда на котлона. Гответе докато бобът стане на каша.
5. Предварително измитото и подсушено филе от треска нарежете на 4 еднакви парчета (по 175 г всяко). Загрейте тиган с огнеупорна дръжка или тавичка върху котлон. Поставете филетата с кожата нагоре, поръсете ги със сол, зехтин и тънка струйка зехтин и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна 4-8 минути. За да не стане рибата суха, извадете я от фурната, когато кожата и блести, а отдолу е станала златиста.
6. Сервирайте пюре от боб с чоризо за основа, а върху него хечено филе от треска. Полейте с предварително отделената мазнина от пърженето на чоризото.

Продукти

  • 700 г филе от риба треска
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • сол и черен пипер
  • 240 г боб канелини
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 стръка розмарин
  • 125 г чоризо
  • 2 скилидка чесън
  • 4 с.л. бяло вино
  • 1 с.л. нарязан магданоз
  • резени лимон

Свързани рецепти