Треска с крем от черен чесън, страчатела и прошуто
Рецепта от: Лука Чиано
Това е рецепта за приготвяне на бяла риба по възможно най-простия начин. Парчетата риба се увиват в хартиени пакетчета заедно с резен картоф, филенце аншоа, маслини и домат и се пекат за кратко във фурната.
Продукти
- 4 парчета филе треска с кожа х 140 г
- 4 филенца аншоа в зехтин
- 2 червени картофа
- 250 г домати
- 200 г страчатела
- 80 г бейби каперси
- 250 мл олио
- 250 г зелени маслини без костилки
- 4 слайса прошуто
- 100 г черен чесън
- 50 мл зехтин екстра върджин
- 150 мл рибен бульон
- бейби босилек
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. Върху плота постелете лист алуминиево фолио. По средата на долната му половина поставете правоъгълно парче хартия за печене. Поръсете със сол и малко зехтин.
- 2. Измийте картофите добре и ги подсушете, без да ги белите. Нарежете ги на кръгчета с дебелина 1 см. Подредете 3 кръгчета картоф върху хартията за печене. Отново поръсете със сол и зехтин. Поставете 1 парче филе от треска върху картофите. Поръсете с нарязани на кръгчета маслини и чери доматчета. Поръсете отново със сол и зехтин, и няколко капки бяло вино. Поръсете с прясно смлян черен пипер. Прегънете свободната половина алуминиево фолио върху рибата. Оформете пакет, стегнат по краищата, но достатъчно свободен, за да циркулира въздух през него. По същия начин оформете още 3 пакета и подредете всички в голяма тава. Печете в предварително загрята фурна на 200-210 градуса 8-10 минути. Оставете пакетите да починат 2 минути преди да ги отворите.
- 3. Загрейте 250 мл олио в дълбок тиган до 170-180 градуса и изпържете каперсите в него, до хрупкавост. Извадете върху кухненска хартия.
- 4. За крема от черен чесън пасирайте на ниска скорост скилидките черен чесън с рибния бульон и зехтин.
- 5. По средата на всяка чиния оформете основа от страчатела. Върху нея поставете филенце аншоа, кръгчета картофи, рибата, домати, маслини. Гарнирайте със слайсове прошуто и пържени каперси. Поръсете крема от черен чесън по края на чинията. Украсете с листенца босилек. Накрая поръсете с прясно смлян черен пипер и тънка струйка зехтин.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Бургери с тандури треска
Рецепти Надия Хюсеин
Рибно къри с кресон и лимонов кускус
Рецепти Стоян и Лора
Риба с шафранов сос и кускус
Рецепти Люк Нгуен
Тилапия на скара с лимонова трева
Рецепти Къртис Стоун
Хрупкав лаврак с ориз и шафран
Рецепти Джъстин Скофийлд
Тостада от точени кори със севиче
Рецепти Том Керидж
Печена риба Джон Дори с пушена картофена салата
Рецепти Къртис Стоун
Маринована риба в нумус
Рецепти Микела Киапа
Лаврак в хартия
Рецепти Джейми Оливър
Треска с панчета, спанак и леща