Това е рецепта за приготвяне на бяла риба по възможно най-простия начин. Парчетата риба се увиват в хартиени пакетчета заедно с резен картоф, филенце аншоа, маслини и домат и се пекат за кратко във фурната. 

Продукти

  • 4 парчета филе треска с кожа х 140 г
  • 4 филенца аншоа в зехтин
  • 2 червени картофа
  • 250 г домати
  • 200 г страчатела
  • 80 г бейби каперси
  • 250 мл олио
  • 250 г зелени маслини без костилки
  • 4 слайса прошуто
  • 100 г черен чесън
  • 50 мл зехтин екстра върджин
  • 150 мл рибен бульон
  • бейби босилек
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Върху плота постелете лист алуминиево фолио. По средата на долната му половина поставете правоъгълно парче хартия за печене. Поръсете със сол и малко зехтин.
  • 2. Измийте картофите добре и ги подсушете, без да ги белите. Нарежете ги на кръгчета с дебелина 1 см. Подредете 3 кръгчета картоф върху хартията за печене. Отново поръсете със сол и зехтин. Поставете 1 парче филе от треска върху картофите. Поръсете с нарязани на кръгчета маслини и чери доматчета. Поръсете отново със сол и зехтин, и няколко капки бяло вино. Поръсете с прясно смлян черен пипер. Прегънете свободната половина алуминиево фолио върху рибата. Оформете пакет, стегнат по краищата, но достатъчно свободен, за да циркулира въздух през него. По същия начин оформете още 3 пакета и подредете всички в голяма тава. Печете в предварително загрята фурна на 200-210 градуса 8-10 минути. Оставете пакетите да починат 2 минути преди да ги отворите.
  • 3. Загрейте 250 мл олио в дълбок тиган до 170-180 градуса и изпържете каперсите в него, до хрупкавост. Извадете върху кухненска хартия.
  • 4. За крема от черен чесън пасирайте на ниска скорост скилидките черен чесън с рибния бульон и зехтин.
  • 5. По средата на всяка чиния оформете основа от страчатела. Върху нея поставете филенце аншоа, кръгчета картофи, рибата, домати, маслини. Гарнирайте със слайсове прошуто и пържени каперси. Поръсете крема от черен чесън по края на чинията. Украсете с листенца босилек. Накрая поръсете с прясно смлян черен пипер и тънка струйка зехтин.

Свързани рецепти

Виж всички