Трайфъл с лимонов меренг

Един впечатляващ празничен десерт! В голяма стъклена купа се редят парчета лимонов кекс, бита сметана и лимонов крем. Завършекът е меренг, обгорен с газова горелка.

Продукти

  • 1 1/2 ч.ч. готов лимонов крем
  • За кекса:
  • 1/4 ч.ч. зехтин екстра върджин
  • 2 яйца
  • 1 с.л. настъргана лимонова кора
  • 60 мл лимонов сок
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 3/4 ч.ч. фина захар
  • 2 ч.ч. брашно с набухвател
  • За сиропа:
  • 1/4 ч.ч. фина захар
  • 1/2 ч.ч. тоник
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 60 мл джин
  • За крема:
  • 600 мл прясна сметана
  • 600 мл пълномаслена течна животинска сметана
  • 2 с.л. пудра захар
  • За меренга:
  • 1/4 ч.ч. вода
  • 1/2 ч.л. крем от тартар
  • 2 ч.ч. фина захар
  • 150 мл белтъци

Начин на приготвяне:

  • 1. Намажете с мазнина правоъгълна тава (20х30 см) и постелете хартия за печене на дъното. Загрейте фурната на 160 градуса.
  • 2. За кекса сипете всички продукти без брашното в купа и ги разбийте с миксер или на ръка до хомогенност. Накрая добавете брашното и разбъркайте отново до хомогенност. Изсипете сместа в тавичката и печете 35-40 минути или докато дървената клечка, с която проверявате готовността, излезе чиста. Оставете кекса да изстине 5 минути в тавата, след това го извадете и го оставете да изстине напълно. Нарежете кекса на правоъгълни парчета (5х7 см).
  • 3. За сиропа сипете всички съставки ез алкохола в касеролка и загрейте сместа на умерен огън. Варете 2 минути. Дръпнете от огъня и сипете джина, ако желаете.
  • 4. Смесете двата вида сметана и пудрата захар. Разбийте с помощта на миксер до образуването на меки връхчета. Охладете.
  • 5. За меренга сипете водата, захарта и крема от тартар в касеролка и загрейте сместа на силен огън, като разбрквате. Щом сместа заври, намалете силата на огъня и гответе 4 минути.
  • 6. Докато сиропът е горещ, трябва да разбиете белтъците в суха купа, с помощта на миксер, до образуването на меки връхчета. Без да спирате разбиването, започнете да добавяте захарта - по 1 с.л. на всеки 30 секунди. След това добавете горещия сироп на тънка струйка, при непрекъснато разбиване. Разбивайте в продължение на 4 минути, докато меренгт стане лъскав и гъст, и се охлади.
  • 7. В стъклена купа (вместимост 4 л) подредете правоъгълните парчета кекс. Полейте ги със сироп. Върху тях изсипете битата сметана. Върху нея оформете слой от лимонов крем. Върху него, с лъжица изсипете меренга на купчина. С помощта на газова горелка обгорете меренга. Поднесете десерта веднага.

Свързани рецепти

Виж всички