Традиционна лазаня

Традиционна лазаня

Начин на приготвяне:

1. За доматения сос обелете и нарежете лука. Обелете и нарежете скилидките чесън на тънки филийки. Нарежете доматите на кубчета.
2. В тенджера сипете зехтина и запържете лука в него заедно с щипка сол. Добавете целите стръкове мащерка и дафиновия лист и разбъркайте. Добавете нарязания чесън. Гответе докато лукът стане прозрачен. Добавете доматите и разбъркайте. Оставете соса да къкри 20 минути.
3. Овкусете соса със сол и черен пипер и пуснете листата босилек в соса. Разбъркайте. Отстранете стръковете мащерка и дафиновия лист и оставете соса да си почине.
4. Сварете корите за лазаня в тенджера с вряща подсолена вода за около 4 минути, трябва да бъдат „ал денте“. Прецедете ги, прехвърлете ги в купа и ги полейте с малко зехтин.
5. За соса Болонезе нарежете на ситно лука, а морковите и селърито на тънки полумесеци. загрейте зехтина в дълбок тиган. Намачкайте каймата с вилица и я посолете. запържете я в зехтина, като я разбърквате и намачквате докато стане на малки топченца и придобие тъмнокафяв цвят. Прехвърлете каймата в чиния и в същата мазнина запържете нарязаните зеленчуци за 2-3 минути, като ги разбърквате. Овкусете със сол и върнете каймата., разбъркайте. Накъсайте листата босилек. Добавете половината доматен сос и разбъркайте. накрая добавете прясното мляко, разбъркайте и дръпнете от огъня. Прехвърлете соса в друг съд и го оставете да се охлади.
6. Нарежете моцарелата на филии, а пармезанът настържете фино.
7. Поставете дълбока тавичка в друга, по-голяма тава. На дъното на тавичката сипете доматен сос и го разстелете. Подредете един слой кори за лазаня. Върху тях подредете филии моцарела, поръсете с пармезан. Сипете още сос и покрийте с втори слой лазаня. Подредете отново моцарела, пармезан, сос. Покрийте с последния слой кори натиснете. Сипете малко сос и подредете моцарела. Накрая поръсете с пармезан. Покрийте лазанята с два листа алуминево фолио и я печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути. Отстранете фолиото и печете до получаването на златиста коричка.
8. Сервирайте парче лазаня за вегетарианци. А за месоядните върху парчето лазаня сипете сос Болонезе и поръсете с малко фино настърган пармезан.

Продукти

За доматения сос:

  • 3.5 кг домати
  • 2 глави лук
  • 8 скилидки чесън
  • 8 стръка мащерка
  • 0.5 ч.ч. зехтин
  • 2 дафинови листа
  • 2 ч.ч. листа босилек
  • сол и черен пипер

За сос Болонезе:

  • 0.5 ч.ч. зехтин
  • 700 г говежда кайма
  • 2 моркова
  • 2 стръка селъри
  • 1 глава лук
  • 0.5 доза готов доматен сос
  • 0.25 ч.ч. прясно мляко
  • сол
  • 500 г кори за лазаня
  • 500 г биволска моцарела
  • 500 г пармезан

Свързани рецепти