Кая е яйчен крем, който се използва много в азиатската кухня. Типичната сингапурска закуска представлява тост с яйчен крем, рохко сварени яйца и кафе, приготвено в джезве.

Продукти

  • 10 яйца
  • 1 кг захар
  • 50 г захар
  • 5 пресни листа пандан
  • 550 мл кокосова сметана
  • 20 г безсолно масло
  • За полусварените яйца:
  • 4 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • соев сос
  • щипка бял пипер
  • 4 филии хляб за тост
  • 4 бучки безсолно масло
  • едра морска сол
  • За кафето:
  • 2 пълни с.л. прясно смляно, тъмно изпечено хайнанско кафе (Нанянг или Ким гуан гуан)
  • 2 ч.л. захар

Начин на приготвяне:

  • 1. За да направите кая (вид яйчен крем), сипете 10 яйца и 1 кг захар във висок и тесен огнеупорен съд и бъркайте в една посока, докато сместа стане гладка, около 20-30 минути. След това поставете съда върху тенджера с вряща вода на дъното, като във водата поставите кухненска кърпа, т.е. на водна баня. Бъркайте сместа 5 минути. Добавете кокосовата сметана постепенно, докато разбърквате. Завържете листата пандан на възел и ги пуснете в сместа. Продължете да бъркате крема още 20-25 минути, докато той се сгъсти и придобие консистенция на сос Холандез. Дръпнете от огъня.
  • 2. В малък съд сипете 50 г захар и ги разтопете на слаб огън, докато се образува тъмнозлатист карамел. Дръпнете от котлона и добавете маслото. Разбъркайте енергично, докато то се разтопи. Пресипете карамела в каята и разбъркайте до хомогенност. Пресипете готовия крем в предварително стерилизирани буркани и съхранявайте в хладилник 1-2 седмици.
  • 2. За яйцата сипете вода в тенджерка и оставете да заври. Добавете малко студена вода и поставете в съда яйцата. Захлупете и изключете котлона. Оставете за 10 минути. След това прецедете и обелете яйцата. Поставете ги в купичка и овкусете с малко соев сос и щипка смлян бял пипер.
  • 3. Запечете филиите хляб върху открит огън или газов котлон. Изрежете коричките на филиите. Намажете всяка филия обилно с масло, а след това с плътен слой кая. Захлупете 2 по 2 филиите и ги разрежете по средата.
  • 4. За кафето сипете 500 мл вода в голямо джезве или канче и оставете да заври. Добавете кафето и разбъркайте за около 20 секунди, докато кафето се надигне. Дръпнете от огъня и прецедете кафето. Добавете захарта и разбъркайте. След това прелейте 2-3 пъти кафето от канчето в кана и обратно, за да се аерира течността.
  • 5. Сервирайте тостове с кая, полусварени яйца и ханайнско кафе за закуска.

Свързани рецепти

Виж всички