Тост с кая, полусварени яйца и хайнанско кафе
Рецепта от: Адам Лайо
Кая е яйчен крем, който се използва много в азиатската кухня. Типичната сингапурска закуска представлява тост с яйчен крем, рохко сварени яйца и кафе, приготвено в джезве.
Продукти
- 10 яйца
- 1 кг захар
- 50 г захар
- 5 пресни листа пандан
- 550 мл кокосова сметана
- 20 г безсолно масло
- За полусварените яйца:
- 4 яйца от свободно отглеждани кокошки
- соев сос
- щипка бял пипер
- 4 филии хляб за тост
- 4 бучки безсолно масло
- едра морска сол
- За кафето:
- 2 пълни с.л. прясно смляно, тъмно изпечено хайнанско кафе (Нанянг или Ким гуан гуан)
- 2 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
- 1. За да направите кая (вид яйчен крем), сипете 10 яйца и 1 кг захар във висок и тесен огнеупорен съд и бъркайте в една посока, докато сместа стане гладка, около 20-30 минути. След това поставете съда върху тенджера с вряща вода на дъното, като във водата поставите кухненска кърпа, т.е. на водна баня. Бъркайте сместа 5 минути. Добавете кокосовата сметана постепенно, докато разбърквате. Завържете листата пандан на възел и ги пуснете в сместа. Продължете да бъркате крема още 20-25 минути, докато той се сгъсти и придобие консистенция на сос Холандез. Дръпнете от огъня.
- 2. В малък съд сипете 50 г захар и ги разтопете на слаб огън, докато се образува тъмнозлатист карамел. Дръпнете от котлона и добавете маслото. Разбъркайте енергично, докато то се разтопи. Пресипете карамела в каята и разбъркайте до хомогенност. Пресипете готовия крем в предварително стерилизирани буркани и съхранявайте в хладилник 1-2 седмици.
- 2. За яйцата сипете вода в тенджерка и оставете да заври. Добавете малко студена вода и поставете в съда яйцата. Захлупете и изключете котлона. Оставете за 10 минути. След това прецедете и обелете яйцата. Поставете ги в купичка и овкусете с малко соев сос и щипка смлян бял пипер.
- 3. Запечете филиите хляб върху открит огън или газов котлон. Изрежете коричките на филиите. Намажете всяка филия обилно с масло, а след това с плътен слой кая. Захлупете 2 по 2 филиите и ги разрежете по средата.
- 4. За кафето сипете 500 мл вода в голямо джезве или канче и оставете да заври. Добавете кафето и разбъркайте за около 20 секунди, докато кафето се надигне. Дръпнете от огъня и прецедете кафето. Добавете захарта и разбъркайте. След това прелейте 2-3 пъти кафето от канчето в кана и обратно, за да се аерира течността.
- 5. Сервирайте тостове с кая, полусварени яйца и ханайнско кафе за закуска.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Пушена шакшука със спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пърженица с печени чушки
Рецепти Стоян и Лора
Яйчена салата
Рецепти Стоян и Лора
Яйца с винен сос
Рецепти Лиса Фокнър
Царевични палачинки в стил Сидни
Рецепти Джон Тород
Яйца по турски с хляб роти
Рецепти Ейнсли Хариът
Яйца по мексикански с пико де гайо
Рецепти Стоян и Лора
Бъркани яйца със саздърма
Рецепти Марк Мориарти
Шакшука с чоризо
Рецепти Марк Мориарти
Класически омлет