Свързани предаванияНина Бабич: Моята френска пекарнаГледайте Вторник, 19 ноември, 13:00 | Вторник, 19 ноември, 13:30

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте жълтъците и захарта на пяна в миксера. Смесете брашното и бадемовото брашно в купа. Добавете ги внимателно при жълтъците.
  2. Разбийте добре белтъците на пяна. Внимателно ги разбъркайте със сместа с жълтъци.
  3. Загрейте фурната на 170 градуса. Застелете с хартия за печене тавата. Сипете тестото и печете около 10 минути.
  4. За ореховия крем сипете млякото в малка тенджера, добавете 200 г захар и бъркайте, докато захарта не се разтвори.
  5. Към тях добавете смлените орехи и варете, при непрекъснато бъркане, докато кремът не се сгъсти. Оставете го настрани.
  6. В отделна купа разбийте жълтъците и 60 г захар. След като ореховият крем се изстуди, го разбъркайте с разбитите със захар жълтъци. Прибавете към този крем настърганата портокалова кора и сока от един портокал. Накрая добавете и 50 г разтопен черен шоколад и разбъркайте.
  7. Разбийте на пяна маслото. Върнете купата с крема в миксера и добавяйте разбитото масло. Разбивайте, докато сместа не стане хомогенна.
  8. За меренга сложете белтъците, захарта и щипка сол в купа. Поставете купата върху тенджера с вода на умерен огън и не спирайте да бъркате. След като захарта се разтопи, не спирайте да бъркате. Когато сместа достигне температура от 65-68 градуса, махнете купата от водната баня. Разбивайте сместа в миксера, докато купата не се охлади.
  9. Аранжирайте десерта в чашата. Изрежете от тестото кръгчета и ги подредете по дъното на чаши. Напръскайте с малко портокалов сок. Нанесете с шприца слой орехов крем, а след това и меренг.

*Печете във фурна без вентилатор.

Продукти

За тестото:

6 жълтъка

65 г захар

20 г брашно

80 г бадемово брашно (от фино смлени бадеми)

6 белтъка

портокалов сок за напръскване

 

За ореховия крем:

125 г прясно мляко

260 г захар

200 г смлени орехи

4 жълтъка

сокът от 1 портокал

настъргана портокалова кора 

50 г черен шоколад (70%)

150 г краве масло

 

За швейцарския меренг:

170 г (4-5 белтъка)

250 г захар

1 щипка сол

Свързани рецепти