Тортата на Васа
Рецепта от: Нина Бабич
- Разбийте жълтъците и захарта на пяна в миксера. Смесете брашното и бадемовото брашно в купа. Добавете ги внимателно при жълтъците.
- Разбийте добре белтъците на пяна. Внимателно ги разбъркайте със сместа с жълтъци.
- Загрейте фурната на 170 градуса. Застелете с хартия за печене тавата. Сипете тестото и печете около 10 минути.
- За ореховия крем сипете млякото в малка тенджера, добавете 200 г захар и бъркайте, докато захарта не се разтвори.
- Към тях добавете смлените орехи и варете, при непрекъснато бъркане, докато кремът не се сгъсти. Оставете го настрани.
- В отделна купа разбийте жълтъците и 60 г захар. След като ореховият крем се изстуди, го разбъркайте с разбитите със захар жълтъци. Прибавете към този крем настърганата портокалова кора и сока от един портокал. Накрая добавете и 50 г разтопен черен шоколад и разбъркайте.
- Разбийте на пяна маслото. Върнете купата с крема в миксера и добавяйте разбитото масло. Разбивайте, докато сместа не стане хомогенна.
- За меренга сложете белтъците, захарта и щипка сол в купа. Поставете купата върху тенджера с вода на умерен огън и не спирайте да бъркате. След като захарта се разтопи, не спирайте да бъркате. Когато сместа достигне температура от 65-68 градуса, махнете купата от водната баня. Разбивайте сместа в миксера, докато купата не се охлади.
- Аранжирайте десерта в чашата. Изрежете от тестото кръгчета и ги подредете по дъното на чаши. Напръскайте с малко портокалов сок. Нанесете с шприца слой орехов крем, а след това и меренг.
*Печете във фурна без вентилатор.
Продукти
- За тестото:
- 6 жълтъка
- 65 г захар
- 20 г брашно
- 80 г бадемово брашно (от фино смлени бадеми)
- 6 белтъка
- портокалов сок за напръскване
- За ореховия крем:
- 125 г прясно мляко
- 260 г захар
- 200 г смлени орехи
- 4 жълтъка
- сокът от 1 портокал
- настъргана портокалова кора
- 50 г черен шоколад (70%)
- 150 г краве масло
- За швейцарския меренг:
- 170 г (4-5 белтъка)
- 250 г захар
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини
Рецепти Кокосови сладки за закуска
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шампанско