1. Разбийте жълтъците и захарта на пяна в миксера. Смесете брашното и бадемовото брашно в купа. Добавете ги внимателно при жълтъците.
  2. Разбийте добре белтъците на пяна. Внимателно ги разбъркайте със сместа с жълтъци.
  3. Загрейте фурната на 170 градуса. Застелете с хартия за печене тавата. Сипете тестото и печете около 10 минути.
  4. За ореховия крем сипете млякото в малка тенджера, добавете 200 г захар и бъркайте, докато захарта не се разтвори.
  5. Към тях добавете смлените орехи и варете, при непрекъснато бъркане, докато кремът не се сгъсти. Оставете го настрани.
  6. В отделна купа разбийте жълтъците и 60 г захар. След като ореховият крем се изстуди, го разбъркайте с разбитите със захар жълтъци. Прибавете към този крем настърганата портокалова кора и сока от един портокал. Накрая добавете и 50 г разтопен черен шоколад и разбъркайте.
  7. Разбийте на пяна маслото. Върнете купата с крема в миксера и добавяйте разбитото масло. Разбивайте, докато сместа не стане хомогенна.
  8. За меренга сложете белтъците, захарта и щипка сол в купа. Поставете купата върху тенджера с вода на умерен огън и не спирайте да бъркате. След като захарта се разтопи, не спирайте да бъркате. Когато сместа достигне температура от 65-68 градуса, махнете купата от водната баня. Разбивайте сместа в миксера, докато купата не се охлади.
  9. Аранжирайте десерта в чашата. Изрежете от тестото кръгчета и ги подредете по дъното на чаши. Напръскайте с малко портокалов сок. Нанесете с шприца слой орехов крем, а след това и меренг.

*Печете във фурна без вентилатор.

Продукти

  • За тестото:
  • 6 жълтъка
  • 65 г захар
  • 20 г брашно
  • 80 г бадемово брашно (от фино смлени бадеми)
  • 6 белтъка
  • портокалов сок за напръскване
  • За ореховия крем:
  • 125 г прясно мляко
  • 260 г захар
  • 200 г смлени орехи
  • 4 жълтъка
  • сокът от 1 портокал
  • настъргана портокалова кора 
  • 50 г черен шоколад (70%)
  • 150 г краве масло
  • За швейцарския меренг:
  • 170 г (4-5 белтъка)
  • 250 г захар
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички