Тортата на Елвис
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За блата добавете какаото към 300 мл гореща вода и разбъркайте до гладкост. Оставете да изстине. Смесете в купа брашното, захарта, солта и бакпулвера. Добавете към тях олиото, яйцата и предварително разбитото кисело мляко /ползвайте по-рядко кисело мляко/. Разбъркайте до гладкост. Добавете изстиналото какао и разбъркайте.
2. Постелете голяма плоска тава /която е към фурните/ с хартия за печене и изсипете сместа за блата. Печете го на 170 градуса за 25 минути.
3. За крема с фъстъчено масло направете сладкарски крем - може да използвате пресни яйца или готово кремче. Отделно разбийте маслото с миксер. Към него добавете готовия и поизстинал сладкарски крем и фъстъченото масло и разбъркайте внимателно на ръка.
4. Обърнете блата наобратно, отстранете хартията от него и го намажете с конфитюр от малини. Отгоре наредете бананите, разрязани наполовина по дължина /и разположени по дължината на блата/. Отгоре изсипете крема и го разнесете и загладете. Сложете тортата в хладилника да се стегне хубаво.
5. За шоколадовата кувертюра изсипете настъргания шоколад във вряща сметана. Разбъркайте докато се разтопи шоколада. Излейте кувертюрата върху тортата и изчакайте тя да стегне.
6. Подравнете тортата по краищата и я украсете с пресни малини.
2. Постелете голяма плоска тава /която е към фурните/ с хартия за печене и изсипете сместа за блата. Печете го на 170 градуса за 25 минути.
3. За крема с фъстъчено масло направете сладкарски крем - може да използвате пресни яйца или готово кремче. Отделно разбийте маслото с миксер. Към него добавете готовия и поизстинал сладкарски крем и фъстъченото масло и разбъркайте внимателно на ръка.
4. Обърнете блата наобратно, отстранете хартията от него и го намажете с конфитюр от малини. Отгоре наредете бананите, разрязани наполовина по дължина /и разположени по дължината на блата/. Отгоре изсипете крема и го разнесете и загладете. Сложете тортата в хладилника да се стегне хубаво.
5. За шоколадовата кувертюра изсипете настъргания шоколад във вряща сметана. Разбъркайте докато се разтопи шоколада. Излейте кувертюрата върху тортата и изчакайте тя да стегне.
6. Подравнете тортата по краищата и я украсете с пресни малини.
Продукти
- За блата:85 г какао 250 г брашно 500 г захар 5 г сол 32 г бакпулвер 1 пакетче ванилия 350 мл кисело мляко 130 мл слънчогледово олио 3 яйцаЗа крема с фъстъчено масло:500 г масло 500 мл прясно мляко 200 г захар 30 г яйчен крем на прах 300 г фъстъчено маслоЗа шоколадовата глазура:200 г натурален шоколад 200 мл течна сметана1 бурканче конфитюр от малини 125 г малини 7 банана
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене