Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Торта „Виртуоз“

категория 0/5
За основата разбийте на твърд сняг белтъците. Постепенно добавете захарта и ванилията и продължете разбиването до получаване на твърди връхчета. Внимателно прибавете брашното като бъркате с лопатка, след което добавете лешниците.
Очертайте кръг върху хартия за печене с диаметър 22-24 см или колкото е диаметъра на тортената ви форма. Сипете белтъчната смес, леко загладете, оформете на кръг. Изпечете в предварително загрята слаба фурна на 140 градуса. Разбъркайте до хомогенна смес нужните съставки за декорацията и ги сипете в пош с тънък накрайник. Шприцовайте по начертаните форми върху хартията за печене. Поставете листа върху табла или дъска и го замразете във фризера да 20 минути.
За блата разбийте добре яйцата със захарта и ванилията до получаване на гъст крем. Добавете към яйчената смес пресятото брашно и какао. Извадете декорирания лист от фризера и с шпакла размажете върху него шоколадовото тесто.
Изпечете подложката в предварително загрята на 170 градуса фурна за 10 минути и внимавайте да не прегори. Нарежете изстиналия блат на две или три ленти по дължина. За ганаша затоплете сметаната до кипване, прибавете шоколада и орехите и бъркайте докато получите гладък крем.
За портокаловия крем сложете в малка тенджерка яйцата, жълтъка и захарта. Разбийте за кратко с бъркалка. Прибавете портокаловите сок и кора, както и маслото, нарязано на парченца. Сварете крема на водна баня докато се сгъсти. Нужни са около 15 минути. Не е нужно непрекъснато да го бъркате. След като крема се сгъсти, го претрийте през цедка, за да стане съвършено гладък. Оставете да се охлади.
За крема с кафе разбъркайте захарта с брашното и ванилията. Сложете жълтъците и налейте малко мляко. Разбъркайте до получаване на гладка каша. След това сипете останалото мляко, кафето и сметаната. Сварете крема до сгъстяване на водна баня или в съд с незалепващо дъно. Отнемете от огъня и сипете желатина в горещия крем. Бъркайте докато се разтвори напълно.
За крема в голяма купа смесете сметаната и рикотата и разбъркайте. След това добавете захарта и отново разбъркайте. Добавете и ванилията и портокаловата кора. Ако имате портокалов ликьор, добавете 2-3 супени лъжици. Накрая добавете разтопения на водна баня желатин. Кремът е готов.
Сглобяване – поставете основата в тортена форма и я пристегнете върху ринг. Върху нея, по стените на ринга, сложете от лентите на блата. Изсипете върху основата ганаша. След като малко се стегне нанесете върху него портокаловия крем. След това излейте крема с кафе и оставете тортата за 2 часа в хладилника да се стегне. След като се е стегнала, сипете последния крем с рикота. Загладете добре и оставете тортата добре да се стегне преди да нанесете глазурата.
За глазурата просто направете едно мляко с какао за пиене. Сложете му маслото за лъскавина и докато е горещо и сипете и желатина. Разбъркайте добре. Ако има бучици неразтопен желатин, просто го прецедете. Оставете да изстине и да се сгъсти леко.
Освободете тортата от ринга. Залейте я с полутечна глазура и я оставете небрежно да се разтече отстрани. Може да оставите тортата с тази глазура – става лъскава и млечно кафява или пък я напудрете с какао.
За деца:
не
За вегетарианци:
да
От предаване:
Рецепта на: Йоланта Делибозова - Йоли