Торта "Тропическа гора"
1. За блатовете отделете белтъците и жълтъците в две големи купи. Белтъците разбийте с помощта на миксер до образуването на пяна. След това добавете половината захара, малко по малко, без да спирате разбиването. Продължете да разбивате на максимална мощност до получаването на твърда пяна.
2. Жълтъците разбийте с останалата захар до хомогенност. Добавете бадемовото брашно /или фино смлени бадеми/ и разбъркайте. Разтопете шоколада на водна баня. Щом го дръпнете от огъня добавете мекото масло и разбъркайте до гладкост. Охладете шоколадовата смес в леденостудена баня за кратко.
3. Добавете малко от разбитите белтъци към сместа с жълтъци и разбъркайте. След това добавете брашното и отново разбъркайте. Добавете шоколадовата смес и разбъркайте. Изсипете сместа с жълтъци и шоколад при останалите белтъци. Разбъркайте внимателно до хомогенност.
4. Изсипете сместа върху плоска тава, постлана с хартия за печене и я разстелете с помощта на палетен нож, на тънък слой. Печете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса 6-10 минути. След това го оставете добре да се охлади и изрежете 8 кръга с помощта на ринг /диаметър 15 см./.*
5. За шоколадовия мус разбийте охладената сметана с помощта на миксер до 2/3 плътност. Пригответе крем като сипете сок от тропически плодове /манго, маракуя и др./ и кокосово мляко в тенджерка и ги загреете. В купа разбийте жълтъците със захарта. Добавете топлите мляко и сок към жълтъците като разбърквате енергично. Върнете сместа в тенджерката и я затоплете най-много до 80 градуса, като бъркате непрекъснато. Излейте сместа върху нарязания шоколад в купа. Разбъркайте до хомогенност и поставете в леденостудена баня за кратко. Добавете малко от разбитата сметана към шоколадовата смес и разбъркайте. Прехвърлете сместа при останалата сметана и разбъркайте до хомогенност. Пресипете в шприц с гладък накрайник и охладете в хладилник.
6. За пълнежа обелете и нарежете на тънки кръгчета узрял банан. разтопете 10 г масло в тиган и запържете кръгчетата банан в него до златисто. Извадете ги в метален поднос, изстуден предварително за 15-20 минути във фризер. Отрежете малко парче от необеленото манго за украса. Обелете останалото манго и го нарежете на малки парченца. Добавете ги към запържения банан и разбъркайте. Добавете конфитюра от кайсии и разбъркайте. Поставете пълнежа във фризера за 5-10 минути. В купа разбийте сметаната със захарта с помощта на миксер, до плътност. Пресипете в шприц с гладък накрайник и охладете в хладилник.
7. За да сглобите тортата постелете чиния с прозрачно фолио. Поставете един блат и върху него шприцовайте слой от шоколадов мус - с кръгови движения от средата навън. Поставете втори блат и върху него шприцовайте слой бита сметана. Поставете трети блат. Шприцовайте ръб от шоколадов мус и изсипете пълнежа от банан и манго по средата. разстелете го равномерно и шприцовайте още един ръб от шоколадов мус, върху първия. Шприцовайте малко шоколадов мус и върху плодовете. Поставете последния блат и притиснете. Шприцовайте малко сметана върху блата и я разнесете с помощта на палетен нож по цялата повърхност на тортата.
8. За украсата от шоколад поставете тънък алуминиев лист във фрицер и го охладете. Разтопете млечния шоколад на водна баня. Охладете го леко - температурата му не трябва да е по-висока от 50 градуса. Разстелете разтопения шоколад на тънък слой по цялата повърхност на алуминиевата подложка с помощта на палетен нож. Поставете го веднага във фризер докато се стигне. След това с помощта на широка шпакла остържете една лента от шоколад и веднага я увийте около тортата. Нагънете я небрежно. Отлепете още парчета от шоколада и ги оформете като цветя. Поставете ги върху тортата. Украсете с бананов чипс, разрязан плод маракуя и отделеното парче манго.

*От посочените продукти може да приготвите две малки торти или 1 голяма /диаметър 30 см.

Продукти

  • За блатовете:500 г натурален шоколад (70% какао) 250 г меко масло 6 яйца 150 г кафява захар 160 г брашно с набухвател 100 г бадемово брашноЗа шоколадовия мус:100 мл плодов сок 125 мл кокосово мляко 3 жълтъка 50 г захар 350 г натурален шоколад 400 мл течна сметанаЗа пълнежа:1 зрял банан 1 с.л. ванилова захар 1 манго 1 с.л. конфитюр от кайсии 500 мл течна сметана 75 г захарДопълнително:100 г млечен шоколад 1 маракуя 50 г бананов чипс

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички