Торта "Таралеж"
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. За блата разбийте яйцата с помощта на миксер. Добавете захарта и продължете да разбивате на максимална мощност до увеличаването на обема на сместа.
2. Смесете брашното и какаото. Разтопете маслото. Пресейте брашното и какаото при разбитите яйца. добавете поизстиналото разтопено масло и разбъркайте с помощта на шпатула, до хомогенност.
3. Постелете лист хартия за печене върху голяма плоска тава. Разстелете сместа с помощта на шпатула на тънък слой. Печете в предварително загрята фурна 200 градуса 8 минути. След изваждане го обърнете върху друг лист хартия за печене и отлепете хартията, върху която се е пекъл.
4. Изрежете кръг от блата по размерите на отвора на метална купа с по-кръгла форма. Покрийте вътрешността на купата с прозрачно фолио, като оставяте дълги краищата му. Изрежете правоъгълни части от блата и покрийте с тях стените на купата. Изрежете излишния блат с помощта на ножица.
5. Разбийте сметаната за крема с помощта на миксер до твърда консистенция. Нарежете на ситно шоколада. Половината шоколад разтопете на водна баня. Другата половина добавете към разбитата сметана заедно с нарязаните на ситно захаросани портокалови корички и разбъркайте.
6. Изсипете половината от сметаната с шоколад и портокалови корички в купата и я разнесете равномерно по стените, върху блата. Добавете разтопения шоколад към останалата сметана и разбъркайте до хомогенност. Изсипете шоколадовия крем по средата на купата. Загладете на повърхността, поставете изрязания кръг от блата най-отгоре и го притиснете. Увийте добре с фолиото и поставете тортата във фризер за 2 часа.
7. Отрежете от марципана три топчета с различна големина - за носа на таралежа, за лицето му и за устата му. Белият марципан разточете на тънък лист, като поръсвате обилно с пудра захар под него и върху него.
8. Извадете тортата от фризера и я извадете от формата. Поставете листа бял марципан върху нея и хубаво го притиснете по формата на тортата. Изрижете излишното. Поставете отново тортата във фризер за кратко.
9. Смесете най-малкото топче марципан - за носа със сок от червено цвекло и го омесете до равномерност на цвета. Към малко по-голямото топче добавете какао за получаване на тъмнокафяв цвят и го омесете добре. Към най-голямото топче добавете малко какао за получаването на светлокафяв цвят.
10. От розовия марципан оформете нос. Разточете тъмнокафевия марципан между два листа прозрачно фолио в кръгла форма - за лице. Изрежете лицето на таралежа с ножче. Поставете бели кръгчета за очи и тъмнокафеви зеници. Поставете и уста.
11. Нарежете бадемите на тънки иглички. Запечете ги в тавичка в предварително загрята фурна на 180 градуса за 8 минути.
12. За шоколадовата глазура загрейте в тенджерка прясното мляко, сметаната и захарта. Дръпнете от огъня и добавете нарязания шоколад и мекото масло. Бъркайте, докато той се разтопи и сместа стане гладка. В същата тенджерака затоплете леко изтискания предварително накиснат желатин в студена вода. Добавете го към сместа и разбъркайте до хомогенност.
12. Поставете тортата върху малък ринг в голяма чиния. Полейте я с шоколадова глазура и изчакайте тя да се стече и леко да се стегне. След това поставете лицето на таралежа, очите, устата и носа му. накрая покрийте цялата повърхност на тортата с бодли от бадеми.
2. Смесете брашното и какаото. Разтопете маслото. Пресейте брашното и какаото при разбитите яйца. добавете поизстиналото разтопено масло и разбъркайте с помощта на шпатула, до хомогенност.
3. Постелете лист хартия за печене върху голяма плоска тава. Разстелете сместа с помощта на шпатула на тънък слой. Печете в предварително загрята фурна 200 градуса 8 минути. След изваждане го обърнете върху друг лист хартия за печене и отлепете хартията, върху която се е пекъл.
4. Изрежете кръг от блата по размерите на отвора на метална купа с по-кръгла форма. Покрийте вътрешността на купата с прозрачно фолио, като оставяте дълги краищата му. Изрежете правоъгълни части от блата и покрийте с тях стените на купата. Изрежете излишния блат с помощта на ножица.
5. Разбийте сметаната за крема с помощта на миксер до твърда консистенция. Нарежете на ситно шоколада. Половината шоколад разтопете на водна баня. Другата половина добавете към разбитата сметана заедно с нарязаните на ситно захаросани портокалови корички и разбъркайте.
6. Изсипете половината от сметаната с шоколад и портокалови корички в купата и я разнесете равномерно по стените, върху блата. Добавете разтопения шоколад към останалата сметана и разбъркайте до хомогенност. Изсипете шоколадовия крем по средата на купата. Загладете на повърхността, поставете изрязания кръг от блата най-отгоре и го притиснете. Увийте добре с фолиото и поставете тортата във фризер за 2 часа.
7. Отрежете от марципана три топчета с различна големина - за носа на таралежа, за лицето му и за устата му. Белият марципан разточете на тънък лист, като поръсвате обилно с пудра захар под него и върху него.
8. Извадете тортата от фризера и я извадете от формата. Поставете листа бял марципан върху нея и хубаво го притиснете по формата на тортата. Изрижете излишното. Поставете отново тортата във фризер за кратко.
9. Смесете най-малкото топче марципан - за носа със сок от червено цвекло и го омесете до равномерност на цвета. Към малко по-голямото топче добавете какао за получаване на тъмнокафяв цвят и го омесете добре. Към най-голямото топче добавете малко какао за получаването на светлокафяв цвят.
10. От розовия марципан оформете нос. Разточете тъмнокафевия марципан между два листа прозрачно фолио в кръгла форма - за лице. Изрежете лицето на таралежа с ножче. Поставете бели кръгчета за очи и тъмнокафеви зеници. Поставете и уста.
11. Нарежете бадемите на тънки иглички. Запечете ги в тавичка в предварително загрята фурна на 180 градуса за 8 минути.
12. За шоколадовата глазура загрейте в тенджерка прясното мляко, сметаната и захарта. Дръпнете от огъня и добавете нарязания шоколад и мекото масло. Бъркайте, докато той се разтопи и сместа стане гладка. В същата тенджерака затоплете леко изтискания предварително накиснат желатин в студена вода. Добавете го към сместа и разбъркайте до хомогенност.
12. Поставете тортата върху малък ринг в голяма чиния. Полейте я с шоколадова глазура и изчакайте тя да се стече и леко да се стегне. След това поставете лицето на таралежа, очите, устата и носа му. накрая покрийте цялата повърхност на тортата с бодли от бадеми.
Продукти
- За блата:50 г масло 6 яйца 190 г захар 190 г брашно 1 с.л. какаоЗа крема:150 г натурален шоколад 750 мл течна сметана 4 с.л. пудра захар 50 г захаросани портокалови коричкиЗа глазурата:300 г натурален шоколад 3 листа желатин 100 мл прясно мляко 100 мл течна сметана 30 г меко маслоЗа украса:700 г белени бадеми 1.5 ч.л. какао 1 ч.л. сок от червено цвекло 200 г бадемов марципан
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери