Торта "Сладка соул музика"

Торта "Сладка соул музика"

Начин на приготвяне:

1. За блата запечете орехите в тавичка в предварително загрята фурна на 180 градуса за 8 минути. След като изстинат ги нарежете заедно със сушените кайсии и захаросаните портокалови корички. В тенджерка сипете маслото да се разтопи. Добавете меда и захарта и разбъркайте. Добавете нарязаните орехи, сушени кайсии и портокаловите корички и разбъркайте.
2. Постелете хартия за печене на дъното на форма с пружина /диаметър 20 см/, а по стените и сложете дебела лента твърд целофан. Изсипете сместа на дъното, разпределете я и я притиснете добре.
3. За ябълковия пълнеж накиснете желатина в студена вода. белете и нарежете ябълките на филийки. Разтопете масло в тенджерка и добавете ябълките, захарта и канелата. Оставете ябълките да омекнат, за около 10 минути. След това пасирайте сместа и добавете изтискания желатин, разбъркайте.  Пресипете сместа в тавичка с диаметър 10 см и я поставете във фризер за 1 час.
4. За ябълковия крем накиснете желатина в студена вода. Сипете 1/4 от ябълковия сок в тенджерка и щом заври, добавете изтискания желатин. Разбъркайте и дръпнете съда от огъня. Пресипете сместа в купа и я поставете на ледена водна баня и добавете останалия студен ябълков сок. Разбъркайте.
5. Разбийте сметаната със захарта. Изтискайте лимоновия сок и разбъркайте. Добавете битата сметана към ябълковия сок с желатин малко по малко.
6. Изсипете половината крем във формата, върху основата. Поставете замръзналия ябълков пълнеж и излейте останалия крем. Покрийте с прозрачно фолио и поставете във фризер за 3 часа.
7. За украсата разтопете белия шоколад и го темперирайте. Разстелете го на тънък слой в плоска тава, посталана с хартия за печене и го оставете за 10-15 минути на стайна температура.
8. Начупете и разтопете черния шоколад на водна баня. Пресипете го във фунийка от хартия за печене и отрежете края и тънко. Шприцовайте нотички върху листа бял шоколад. Покрийте с лист твърд целофан и оставете на стайна температура.
9. Отделете 1/3 от марципана и го омесете с какаото, докато стане равномерно кафяв. Разточете го и с помощта на шаблон изрежете глава на жена. Останалия, белия марципан разточете тънко в кръг с диаметър 20 см. Поставете главата в единия край на кръга от бял марципан. С помощта на шаблон напишете в горния край на тортата soul music. Поръсете с малко какао през цедка и разнесете с четка.
10. Извадете замръзналата торта от формата и поставете върху поднос. Покрийте я с кръга от бял и кафяв марципан. Отстрани на тортата подредете парчета начупен бял шоколад с нотички.

Продукти

За блата:

  • 160 г орехи пекан
  • 25 г сушени кайсии
  • 60 г масло
  • 50 г мед
  • 85 г кафява захар
  • 25 г захаросани портокалови корички

За ябълковия пълнеж:

  • 1.5 лист желатин
  • 1 ябълка
  • 50 г масло
  • 100 г захар
  • 1 ч.л. канела

За ябълковия крем:

  • 4 листа желатин
  • 400 мл ябълков сок
  • 400 мл течна сметана
  • 75 г захар
  • 1 лайм
  • сок

За гарниране:

  • 100 г черен шоколад
  • 300 г бял шоколад
  • 75 г какао

Свързани рецепти