Торта "Сладка соул музика"
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. За блата запечете орехите в тавичка в предварително загрята фурна на 180 градуса за 8 минути. След като изстинат ги нарежете заедно със сушените кайсии и захаросаните портокалови корички. В тенджерка сипете маслото да се разтопи. Добавете меда и захарта и разбъркайте. Добавете нарязаните орехи, сушени кайсии и портокаловите корички и разбъркайте.
2. Постелете хартия за печене на дъното на форма с пружина /диаметър 20 см/, а по стените и сложете дебела лента твърд целофан. Изсипете сместа на дъното, разпределете я и я притиснете добре.
3. За ябълковия пълнеж накиснете желатина в студена вода. белете и нарежете ябълките на филийки. Разтопете масло в тенджерка и добавете ябълките, захарта и канелата. Оставете ябълките да омекнат, за около 10 минути. След това пасирайте сместа и добавете изтискания желатин, разбъркайте. Пресипете сместа в тавичка с диаметър 10 см и я поставете във фризер за 1 час.
4. За ябълковия крем накиснете желатина в студена вода. Сипете 1/4 от ябълковия сок в тенджерка и щом заври, добавете изтискания желатин. Разбъркайте и дръпнете съда от огъня. Пресипете сместа в купа и я поставете на ледена водна баня и добавете останалия студен ябълков сок. Разбъркайте.
5. Разбийте сметаната със захарта. Изтискайте лимоновия сок и разбъркайте. Добавете битата сметана към ябълковия сок с желатин малко по малко.
6. Изсипете половината крем във формата, върху основата. Поставете замръзналия ябълков пълнеж и излейте останалия крем. Покрийте с прозрачно фолио и поставете във фризер за 3 часа.
7. За украсата разтопете белия шоколад и го темперирайте. Разстелете го на тънък слой в плоска тава, посталана с хартия за печене и го оставете за 10-15 минути на стайна температура.
8. Начупете и разтопете черния шоколад на водна баня. Пресипете го във фунийка от хартия за печене и отрежете края и тънко. Шприцовайте нотички върху листа бял шоколад. Покрийте с лист твърд целофан и оставете на стайна температура.
9. Отделете 1/3 от марципана и го омесете с какаото, докато стане равномерно кафяв. Разточете го и с помощта на шаблон изрежете глава на жена. Останалия, белия марципан разточете тънко в кръг с диаметър 20 см. Поставете главата в единия край на кръга от бял марципан. С помощта на шаблон напишете в горния край на тортата soul music. Поръсете с малко какао през цедка и разнесете с четка.
10. Извадете замръзналата торта от формата и поставете върху поднос. Покрийте я с кръга от бял и кафяв марципан. Отстрани на тортата подредете парчета начупен бял шоколад с нотички.
2. Постелете хартия за печене на дъното на форма с пружина /диаметър 20 см/, а по стените и сложете дебела лента твърд целофан. Изсипете сместа на дъното, разпределете я и я притиснете добре.
3. За ябълковия пълнеж накиснете желатина в студена вода. белете и нарежете ябълките на филийки. Разтопете масло в тенджерка и добавете ябълките, захарта и канелата. Оставете ябълките да омекнат, за около 10 минути. След това пасирайте сместа и добавете изтискания желатин, разбъркайте. Пресипете сместа в тавичка с диаметър 10 см и я поставете във фризер за 1 час.
4. За ябълковия крем накиснете желатина в студена вода. Сипете 1/4 от ябълковия сок в тенджерка и щом заври, добавете изтискания желатин. Разбъркайте и дръпнете съда от огъня. Пресипете сместа в купа и я поставете на ледена водна баня и добавете останалия студен ябълков сок. Разбъркайте.
5. Разбийте сметаната със захарта. Изтискайте лимоновия сок и разбъркайте. Добавете битата сметана към ябълковия сок с желатин малко по малко.
6. Изсипете половината крем във формата, върху основата. Поставете замръзналия ябълков пълнеж и излейте останалия крем. Покрийте с прозрачно фолио и поставете във фризер за 3 часа.
7. За украсата разтопете белия шоколад и го темперирайте. Разстелете го на тънък слой в плоска тава, посталана с хартия за печене и го оставете за 10-15 минути на стайна температура.
8. Начупете и разтопете черния шоколад на водна баня. Пресипете го във фунийка от хартия за печене и отрежете края и тънко. Шприцовайте нотички върху листа бял шоколад. Покрийте с лист твърд целофан и оставете на стайна температура.
9. Отделете 1/3 от марципана и го омесете с какаото, докато стане равномерно кафяв. Разточете го и с помощта на шаблон изрежете глава на жена. Останалия, белия марципан разточете тънко в кръг с диаметър 20 см. Поставете главата в единия край на кръга от бял марципан. С помощта на шаблон напишете в горния край на тортата soul music. Поръсете с малко какао през цедка и разнесете с четка.
10. Извадете замръзналата торта от формата и поставете върху поднос. Покрийте я с кръга от бял и кафяв марципан. Отстрани на тортата подредете парчета начупен бял шоколад с нотички.
Продукти
- За блата:160 г орехи пекан 25 г сушени кайсии 60 г масло 50 г мед 85 г кафява захар 25 г захаросани портокалови коричкиЗа ябълковия пълнеж:1.5 лист желатин 1 ябълка 50 г масло 100 г захар 1 ч.л. канелаЗа ябълковия крем:4 листа желатин 400 мл ябълков сок 400 мл течна сметана 75 г захар 1 лайм сокЗа гарниране:100 г черен шоколад 300 г бял шоколад 75 г какао
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери