Торта със смокини и маскарпоне

Торта със смокини и маскарпоне

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното върху плота, посолете го и направете кладенче в него. В кладенчето сложете маслото със стаяна температура, яйцето, захарта и фино настърганата кора на предварително добре измития лимон. Смесете първо продуктите в кладенчето, а след това постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Сложете орехите в тавичка и ги запечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути.
3. За пълнежа остържете вътрешността на шушулката ванилия и я сложете в купа- Добавете маскарпонето и захарта. Разбъркайте с помощта на шпатула. Добавете едното яйце, разбъркайте. След това добавете второто и отново разбъркайте. Накрая добавете брашното и разбъркайте до хомогенност.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот в продълговата форма. Намаслете дъното и стените на продълговата плитка форма за пай /по възможност с подвижно дъно/. Поставете разточеното тесто във формата и го напаснете по нея. Изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете тестото с вилица. Изсипете пълнежа от маскарпоне, разпределете го равномерно и печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути. След това оставете сладкиша да се охлади.
5. За соса сипете червеното вино и меда в тиган и ги оставете да заврят. Намалете силата на огъня и бъркайте докато сместа се редуцира и придобие плътността на меласа. Изсипете соса в чиния и го оставете да изстине. За по-бързо, може да го поставите във фризер да се стегне.
6. Отрежете дръжките на смокините и нарежете плодовете на резени. Извадете изстиналата торта от формата и подредете върху тях резените смокини, легнали на една страна и леко застъпващи се.
7. Поръсете смокините със сос и нарязани орехи.

Продукти

За тестото:

  • 250 г брашно с набухвател
  • 80 г захар
  • 150 г масло
  • 1 яйце
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • щипка сол

За пълнежа:

  • 1 шушулка ванилия
  • 75 г захар
  • 250 г маскарпоне
  • 2 яйца
  • 75 г брашно
  • 8 смокини
  • 50 г орехи

За соса:

  • 200 мл червен портвайн
  • 8 с.л. мед

Свързани рецепти