Торта със смокини и маскарпоне
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. За тестото сипете брашното върху плота, посолете го и направете кладенче в него. В кладенчето сложете маслото със стаяна температура, яйцето, захарта и фино настърганата кора на предварително добре измития лимон. Смесете първо продуктите в кладенчето, а след това постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Сложете орехите в тавичка и ги запечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути.
3. За пълнежа остържете вътрешността на шушулката ванилия и я сложете в купа- Добавете маскарпонето и захарта. Разбъркайте с помощта на шпатула. Добавете едното яйце, разбъркайте. След това добавете второто и отново разбъркайте. Накрая добавете брашното и разбъркайте до хомогенност.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот в продълговата форма. Намаслете дъното и стените на продълговата плитка форма за пай /по възможност с подвижно дъно/. Поставете разточеното тесто във формата и го напаснете по нея. Изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете тестото с вилица. Изсипете пълнежа от маскарпоне, разпределете го равномерно и печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути. След това оставете сладкиша да се охлади.
5. За соса сипете червеното вино и меда в тиган и ги оставете да заврят. Намалете силата на огъня и бъркайте докато сместа се редуцира и придобие плътността на меласа. Изсипете соса в чиния и го оставете да изстине. За по-бързо, може да го поставите във фризер да се стегне.
6. Отрежете дръжките на смокините и нарежете плодовете на резени. Извадете изстиналата торта от формата и подредете върху тях резените смокини, легнали на една страна и леко застъпващи се.
7. Поръсете смокините със сос и нарязани орехи.
2. Сложете орехите в тавичка и ги запечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути.
3. За пълнежа остържете вътрешността на шушулката ванилия и я сложете в купа- Добавете маскарпонето и захарта. Разбъркайте с помощта на шпатула. Добавете едното яйце, разбъркайте. След това добавете второто и отново разбъркайте. Накрая добавете брашното и разбъркайте до хомогенност.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот в продълговата форма. Намаслете дъното и стените на продълговата плитка форма за пай /по възможност с подвижно дъно/. Поставете разточеното тесто във формата и го напаснете по нея. Изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете тестото с вилица. Изсипете пълнежа от маскарпоне, разпределете го равномерно и печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути. След това оставете сладкиша да се охлади.
5. За соса сипете червеното вино и меда в тиган и ги оставете да заврят. Намалете силата на огъня и бъркайте докато сместа се редуцира и придобие плътността на меласа. Изсипете соса в чиния и го оставете да изстине. За по-бързо, може да го поставите във фризер да се стегне.
6. Отрежете дръжките на смокините и нарежете плодовете на резени. Извадете изстиналата торта от формата и подредете върху тях резените смокини, легнали на една страна и леко застъпващи се.
7. Поръсете смокините със сос и нарязани орехи.
Продукти
- За тестото:250 г брашно с набухвател 80 г захар 150 г масло 1 яйце 1 лимон настъргана кора щипка солЗа пълнежа:1 шушулка ванилия 75 г захар 250 г маскарпоне 2 яйца 75 г брашно 8 смокини 50 г орехиЗа соса:200 мл червен портвайн 8 с.л. мед
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери