Торта с течен шоколад

Торта с течен шоколад

Начин на приготвяне:

1. Сипете ореховите ядки в тавичка и ги запечете за 12 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
2. За основата разбийте белтъците с половината пудра захар до получаването на твърди върхове. В блендер смелете фино ореховите ядки с останалата захар. Сипете смелните орехи в дълбока чиния и ги смесете с бакпулвера. Добавете сместа към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула.
3. Намаслете дъното и стените на дълбока форма /диаметър 24 см/. Постелете дънот с хартия за печене. Сипете сместа за основата и заравнете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути. След това извадете внимателно от формата и оставете да изстине върху решетка.
4. За сладкарския крем разбъркайтев  купичка жълтъците с малко студено мляко и брашното - на кашичка. Останалото мляко сипете в тенджерка заедно със захарта и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Щом млякото кипне, добавете го при жълтъците, като бъркате енергично. След това върнете цялата смес в тенджерката ив арете 5 минути при непрекъснато бъркане. сипете крема върху изплакнат със студена вода метален поднос и го разстелете. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да изстине.
5. Разбийте маслото с пудрата захар с помощта на миксер. Разтопете шоколада на водна баня. разбъркате изстиналия сладкарски крем и сипете половината от него при маслото и захарта, като продължите да разбивате. След това сипете разтопения шоколад на струйка без да спирате разбиването.
6. Поставете основата върху поднос и я намажете с лешниковата паста /течен шоколад/. върху нея разстелете останалия сладкарски крем. Върху него сипете шоколадовия крем и го разстелете. поръсете с начупени чаени бисквити и печени орехи. Накрая поръсете с малко какао.

Продукти

За основата:

  • 3 белтъка
  • 215 г пудра захар
  • 225 г орехи
  • 1 ч.л. бакпулвер

За шоколадовия крем:

  • 1 шушулка ванилия
  • 250 мл прясно мляко
  • 75 г захар
  • 2 жълтъка
  • 1 с.л. брашно
  • 70 г натурален шоколад
  • 150 г масло
  • 30 г пудра захар

Допълнително:

  • 100 г орехи
  • 400 г лешникова паста
  • 10 чаени бисквити

Свързани рецепти