Торта с течен шоколад
1. Сипете ореховите ядки в тавичка и ги запечете за 12 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
2. За основата разбийте белтъците с половината пудра захар до получаването на твърди върхове. В блендер смелете фино ореховите ядки с останалата захар. Сипете смелните орехи в дълбока чиния и ги смесете с бакпулвера. Добавете сместа към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула.
3. Намаслете дъното и стените на дълбока форма /диаметър 24 см/. Постелете дънот с хартия за печене. Сипете сместа за основата и заравнете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути. След това извадете внимателно от формата и оставете да изстине върху решетка.
4. За сладкарския крем разбъркайтев  купичка жълтъците с малко студено мляко и брашното - на кашичка. Останалото мляко сипете в тенджерка заедно със захарта и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Щом млякото кипне, добавете го при жълтъците, като бъркате енергично. След това върнете цялата смес в тенджерката ив арете 5 минути при непрекъснато бъркане. сипете крема върху изплакнат със студена вода метален поднос и го разстелете. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да изстине.
5. Разбийте маслото с пудрата захар с помощта на миксер. Разтопете шоколада на водна баня. разбъркате изстиналия сладкарски крем и сипете половината от него при маслото и захарта, като продължите да разбивате. След това сипете разтопения шоколад на струйка без да спирате разбиването.
6. Поставете основата върху поднос и я намажете с лешниковата паста /течен шоколад/. върху нея разстелете останалия сладкарски крем. Върху него сипете шоколадовия крем и го разстелете. поръсете с начупени чаени бисквити и печени орехи. Накрая поръсете с малко какао.

Продукти

  • За основата:3 белтъка 215 г пудра захар 225 г орехи 1 ч.л. бакпулверЗа шоколадовия крем:1 шушулка ванилия 250 мл прясно мляко 75 г захар 2 жълтъка 1 с.л. брашно 70 г натурален шоколад 150 г масло 30 г пудра захарДопълнително:100 г орехи 400 г лешникова паста 10 чаени бисквити

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички