Торта с шампанско
Рецепта от: Рудолф ван Веен
Направете целувките, които служат за украса на тортата от предишния ден, тъй като се изисква много време за съхненето им.
Разбийте белтъците със захарта на пяна с помощта на миксер. След това добавете пудрата захар и бъркайте внимателно на ръка. Сложете сместа в пош с гладък накрайник и оформете малки продълговати целувчици върху постлана с хартия тава. Целувките съхнат 2 часа във фурна на 100 градуса. На колкото по-ниска температура съхнат целувките, толкова по-бели остават.
За оризоновия блат разтопете белия шоколад на водна баня. Щом го дръпнете от огъня добавете маслото и разбъркайте леко докато се разтопи. Изсипете сместа върху оризон в купа и разбъркайте. Изсипете сместа върху два листа хартия за печене. Отгоре поставете още един лист хартия и с помощта на точилка разточете блата в правоъгълна форма. Сложете го в този вид в хладилник да се стегне.
Направете пандишпанов блат и го изпечете в правоъгълна форма. Може да използвате останало ви парче. В чиния хубаво намажете с пюрето от червени плодове парчето блат и от двете страни.
За муса с шампанско загрейте в тенджерка шампанското докато заври. През това време направете кашичка от сухия яйчен крем и 1 с.л. шампанско. Разтопете желатина на водна баня. Отделно разбийте жълтъците с малко захар докато стане на пяна. Като заври шампанското се добавя кашичката от яйчения крем и сместа се бърка непрекъснато. В същата смес се добавя и разтопения желатин и се бърка за кратко. Топлият крем се изсипва на тънка нишка при разбитите жълтъци и се бърка леко. След това тази смес трябва да се охлади. това става като се потопи купата в друга купа с ледена вода и се бърка. Щом сместа започне да се сгъстява, охлаждането е достатъчно. Отделно разбийте течната сметана и към нея прибавете внимателно яйчената смес. Бъркайте бавно с шпатула. Целта е да се получи напълно хомогенна смес.
Сглобяването на тортата става в продълговата форма за кекс, в която е постлано прозрачно фолио така че да обхване цялата форма - и дъното, и стените и. Изсипете половината от муса, върху него сложете парчето пандишпанов блат, натопено в пюрето горски плодове, отгоре изсипете останалата част от муса. Най-отгоре захлупете с блата с оризон, но не го дръжте много в ръце, защото ще се разтопи. Тортата се слага в хладилник или фризер. Ако я замразите, след това я размразявайте в хладилник.
Обърнете тортата върху поставка за торта - фолиото ще ви помогне тя да излезе цяла. Намажете цялата торта отгоре с бита сметана. След това я красете цялата с целувки и я поръсете с пудра захар.
Разбийте белтъците със захарта на пяна с помощта на миксер. След това добавете пудрата захар и бъркайте внимателно на ръка. Сложете сместа в пош с гладък накрайник и оформете малки продълговати целувчици върху постлана с хартия тава. Целувките съхнат 2 часа във фурна на 100 градуса. На колкото по-ниска температура съхнат целувките, толкова по-бели остават.
За оризоновия блат разтопете белия шоколад на водна баня. Щом го дръпнете от огъня добавете маслото и разбъркайте леко докато се разтопи. Изсипете сместа върху оризон в купа и разбъркайте. Изсипете сместа върху два листа хартия за печене. Отгоре поставете още един лист хартия и с помощта на точилка разточете блата в правоъгълна форма. Сложете го в този вид в хладилник да се стегне.
Направете пандишпанов блат и го изпечете в правоъгълна форма. Може да използвате останало ви парче. В чиния хубаво намажете с пюрето от червени плодове парчето блат и от двете страни.
За муса с шампанско загрейте в тенджерка шампанското докато заври. През това време направете кашичка от сухия яйчен крем и 1 с.л. шампанско. Разтопете желатина на водна баня. Отделно разбийте жълтъците с малко захар докато стане на пяна. Като заври шампанското се добавя кашичката от яйчения крем и сместа се бърка непрекъснато. В същата смес се добавя и разтопения желатин и се бърка за кратко. Топлият крем се изсипва на тънка нишка при разбитите жълтъци и се бърка леко. След това тази смес трябва да се охлади. това става като се потопи купата в друга купа с ледена вода и се бърка. Щом сместа започне да се сгъстява, охлаждането е достатъчно. Отделно разбийте течната сметана и към нея прибавете внимателно яйчената смес. Бъркайте бавно с шпатула. Целта е да се получи напълно хомогенна смес.
Сглобяването на тортата става в продълговата форма за кекс, в която е постлано прозрачно фолио така че да обхване цялата форма - и дъното, и стените и. Изсипете половината от муса, върху него сложете парчето пандишпанов блат, натопено в пюрето горски плодове, отгоре изсипете останалата част от муса. Най-отгоре захлупете с блата с оризон, но не го дръжте много в ръце, защото ще се разтопи. Тортата се слага в хладилник или фризер. Ако я замразите, след това я размразявайте в хладилник.
Обърнете тортата върху поставка за торта - фолиото ще ви помогне тя да излезе цяла. Намажете цялата торта отгоре с бита сметана. След това я красете цялата с целувки и я поръсете с пудра захар.
Продукти
- За целувките:100 г белтъци 100 г захар 200 г пудра захарЗа оризоновия блат:150 г бял шоколад 50 г масло 200 г оризонЗа пандишпанения блат:6 яйца 175 г захар 150 г брашно 90 г масло100 г пюре от червени плодовеЗа муса:8 г желатин 35 г яйчен крем на прах 300 г захар 350 мл шампанско 5 жълтъка 350 мл течна сметанаЗа гарниране:500 мл течна сметана
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни