Торта с нуга
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За блата разбийте белтъците с помощта на миксер с половината захар до пухкавост.
2. В блендер смелете фино бадемите. Добавете другата половина захар и отново смелете. Пресипете сместа в купа.
3. Към бадемовата смес добавете брашното, какаото и яйцата, едно по едно. Разбъркайте. Разтопете маслото и добавете и него. Разбъркайте.
4. Добавете малко от разбитите белтъци към бадемовата смес и разбъркайте внимателно. След това изсипете цялата бадемова смес при белтъците и разбъркайте.
5. Постелете голяма плоска тава с хартия за печене и изсипете сместа за блата в нея. Разстелете равномерно с помощта на палетен нож. Печете блата 7 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна.
6. За нуга муса първо запечете ядките във фурната за няколко минути, докато променят цвета си. Накиснете желатина в студена вода.
7. Разбийте белтъците със захарта до пухкавост с помощта на миксер. Към тях на тънка струйка добавете горещия мед, загрят до 130 градуса. Продължете разбиването докато белтъците се охладят.
8. Разбийте сметаната на ръка и я охладете. Загрейте желатина с част от водата, в която е киснал. Щом се разтвори, добавете го към белтъците, но не наведнъж. Спрете разбиването на белтъците и добавете към тях нарязаните или натрошени ядки, кубчетата захаросани портокалови корички, а след това и сметаната. Разбъркайте с шпатула.
9. Може да направите една голяма торта или две по-малки, като използвате пръстени. За целта трябва да имате дебело целофаново фолио. Поставете пръстените в плоска тава, постлана с хартия за печене. Изрежете две ленти фолио и ги поставете от вътрешната страна на пръстените.
10. Изрежете две ленти от блата за борд на пръстените, малко по-ниски от стените на пръстените. Поставете ги върху фолиото. С помощта на трети пръстен, малко по-малък от другите два, изрежете четири кръга.
11. Поставете по един кръг във всеки пръстен за дъно. Изсипете част от муса, до половината на ринга, поставете второ парче блат, притиснете леко и го напръскайте леко с ром или коняк. Изсипете още мус, до ръба на пръстена. Загладете с помощта на палетен нож или линия. Сложете тортите във фризера да се стегнат.
12. Извадете тортата от пръстените и отстранете фолиото. Поставете тортата върху поднос, напълнете пош с бита сметана и я украсете. Поръсете с малко запечени ядки, портокалови корички и какао.
2. В блендер смелете фино бадемите. Добавете другата половина захар и отново смелете. Пресипете сместа в купа.
3. Към бадемовата смес добавете брашното, какаото и яйцата, едно по едно. Разбъркайте. Разтопете маслото и добавете и него. Разбъркайте.
4. Добавете малко от разбитите белтъци към бадемовата смес и разбъркайте внимателно. След това изсипете цялата бадемова смес при белтъците и разбъркайте.
5. Постелете голяма плоска тава с хартия за печене и изсипете сместа за блата в нея. Разстелете равномерно с помощта на палетен нож. Печете блата 7 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна.
6. За нуга муса първо запечете ядките във фурната за няколко минути, докато променят цвета си. Накиснете желатина в студена вода.
7. Разбийте белтъците със захарта до пухкавост с помощта на миксер. Към тях на тънка струйка добавете горещия мед, загрят до 130 градуса. Продължете разбиването докато белтъците се охладят.
8. Разбийте сметаната на ръка и я охладете. Загрейте желатина с част от водата, в която е киснал. Щом се разтвори, добавете го към белтъците, но не наведнъж. Спрете разбиването на белтъците и добавете към тях нарязаните или натрошени ядки, кубчетата захаросани портокалови корички, а след това и сметаната. Разбъркайте с шпатула.
9. Може да направите една голяма торта или две по-малки, като използвате пръстени. За целта трябва да имате дебело целофаново фолио. Поставете пръстените в плоска тава, постлана с хартия за печене. Изрежете две ленти фолио и ги поставете от вътрешната страна на пръстените.
10. Изрежете две ленти от блата за борд на пръстените, малко по-ниски от стените на пръстените. Поставете ги върху фолиото. С помощта на трети пръстен, малко по-малък от другите два, изрежете четири кръга.
11. Поставете по един кръг във всеки пръстен за дъно. Изсипете част от муса, до половината на ринга, поставете второ парче блат, притиснете леко и го напръскайте леко с ром или коняк. Изсипете още мус, до ръба на пръстена. Загладете с помощта на палетен нож или линия. Сложете тортите във фризера да се стегнат.
12. Извадете тортата от пръстените и отстранете фолиото. Поставете тортата върху поднос, напълнете пош с бита сметана и я украсете. Поръсете с малко запечени ядки, портокалови корички и какао.
Продукти
- За блатовете:20 г масло 3 белтъка 130 г захар 115 г филирани бадеми 30 г брашно 3 яйца 1 с.л. какаоЗа нуга муса:50 г ядки шам-фъстък 50 г лешници 125 г филирани бадеми 10 г желатин или 4 листа 175 г мед 3 белтъка 1 с.л. захар 300 мл течна сметана 25 г захаросани портокалови корички ромЗа гарниране:300 мл течна сметана 60 г захар 1 с.л. запечени лешници 25 г захаросани портокалови корички 1 с.л. ядки шам-фъстък 1 ч.л. какао
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни