Торта с мед и лавандула
1. За блата, разтопете маслотона умерена температура, докато започне да образува мехурчета, покафенее и замирише на ядки. Смелете лешниците фино. Добавете пудрата захар и брашното и смелете отново. Пресипете сместа в купа.
2. В друга купа разбийте белтъците на твърд сняг. Добавете поизстиналото разтопено масло и лешниковия ликьор към сместа с лешници и разбъркайте до гладкост. Добавете разбитите белтъци на порции, като след всяка разбърквате внимателно.
3. Намаслете конична форма с диаметър 24 см и постелете дъното и с хартия за печене. Изсипете сместа за блата и я печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
4. Пригответе сладкарски крем, като в купичка разбиете жълтъците с брашното и малко студено мляко. Останалото мляко сипете в тенджерка и добавете сушената лавандула и лавандуловия мед. Щом млякото заври, добавете разбитите жълтъци и бъркайте докато кремът се сгъсти. Изсипете крема върху метален поднос, разстелете го, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да се охлади.
5. Разбийте мекото масло с пудрата захар с помощта на миксер. Разбъркайте сладкарския крем, който трябва да е със стайна температура и го добавете към маслото. Разбийте и прехвърлете крема в шприц с гладък накрайник.
6. Обърнете изстиналия блат върху решетка, отлепете хартията и го оставете да изстине. След това го прехвърлете върху поднос и шприцовайте масления крем върху него, като правите спираловидни движнеия от средата навън. подредете пресните малини върху крема, плътно една до друга. поръсете с меда. за украса, по средата на тортата поставете парче пчелна пита и стрък лавандула.

Продукти

  • За блата:65 г масло 60 г лешници 100 г пудра захар 65 г брашно 3 белтъка 1 с.л. сладко от кайсии 1 с.л. лешников ликьорЗа крема:250 мл прясно мляко 1 с.л. мед от лавандула 1 ч.л. суха лавандула 2 жълтъка 1 с.л. брашно 250 г меко масло 50 г пудра захарДопълнително:250 г пресни малини 1 ч.л. течен мед парче пчелна пита 1 стрък прясна лавандула (за кулинарни цели) 1 ч.л. ядки шам-фъстък

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички