Торта с мед и лавандула

Торта с мед и лавандула

Начин на приготвяне:

1. За блата, разтопете маслотона умерена температура, докато започне да образува мехурчета, покафенее и замирише на ядки. Смелете лешниците фино. Добавете пудрата захар и брашното и смелете отново. Пресипете сместа в купа.
2. В друга купа разбийте белтъците на твърд сняг. Добавете поизстиналото разтопено масло и лешниковия ликьор към сместа с лешници и разбъркайте до гладкост. Добавете разбитите белтъци на порции, като след всяка разбърквате внимателно.
3. Намаслете конична форма с диаметър 24 см и постелете дъното и с хартия за печене. Изсипете сместа за блата и я печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
4. Пригответе сладкарски крем, като в купичка разбиете жълтъците с брашното и малко студено мляко. Останалото мляко сипете в тенджерка и добавете сушената лавандула и лавандуловия мед. Щом млякото заври, добавете разбитите жълтъци и бъркайте докато кремът се сгъсти. Изсипете крема върху метален поднос, разстелете го, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да се охлади.
5. Разбийте мекото масло с пудрата захар с помощта на миксер. Разбъркайте сладкарския крем, който трябва да е със стайна температура и го добавете към маслото. Разбийте и прехвърлете крема в шприц с гладък накрайник.
6. Обърнете изстиналия блат върху решетка, отлепете хартията и го оставете да изстине. След това го прехвърлете върху поднос и шприцовайте масления крем върху него, като правите спираловидни движнеия от средата навън. подредете пресните малини върху крема, плътно една до друга. поръсете с меда. за украса, по средата на тортата поставете парче пчелна пита и стрък лавандула.

Продукти

За блата:

  • 65 г масло
  • 60 г лешници
  • 100 г пудра захар
  • 65 г брашно
  • 3 белтъка
  • 1 с.л. сладко от кайсии
  • 1 с.л. лешников ликьор

За крема:

  • 250 мл прясно мляко
  • 1 с.л. мед от лавандула
  • 1 ч.л. суха лавандула
  • 2 жълтъка
  • 1 с.л. брашно
  • 250 г меко масло
  • 50 г пудра захар

Допълнително:

  • 250 г пресни малини
  • 1 ч.л. течен мед
  • парче пчелна пита
  • 1 стрък прясна лавандула (за кулинарни цели)
  • 1 ч.л. ядки шам-фъстък

Свързани рецепти