Торта с лимонов крем и шоколад

Торта с лимонов крем и шоколад

Начин на приготвяне:

1. За лимоновия крем разтопете маслото. Измийте и подсушете добре лимоните и настържете кората им. След това изтискайте сока им.
2. В купа разбийте яйцата със захарта. Добавете лимоновия сок, настърганата кора и разтопеното масло и разбъркайте. Пресипете сместа в тенджерка и я загрейте на слаб огън, като бъркате в продължение на 3 минути. Кремът трябва да стане гладък. Пресипете крема в стъклен буркан, щом изстине, го сложете в хладилник, за да се стегне.
3. За пандишпанения блат разтопете маслото. Разбийте белтъците леко с помощта на миксер. След това добавете половината захар и ги разбийте на твърд сняг. В стъклена купа разбийте жълтъците с останалата захар, на водна баня /важно е водата в тенджерката да не завира/, докато изсветлеят и се сгъстят.
4. Добавете разбитите жълтъци към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. След това добавете брашното и разтопеното масло. Разбъркайте внимателно.
5. Намаслете добре две кръгли форми и постелете дъното на всяка с хартия за печене. Разделете сместа в двете форми и ги изравнете. Печете блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.
6. За шоколадовата глазура сипете сметаната в тенджерка и я оставете да заври. Нарежете на ситно шоколада и го сложете в купа. Залейте шоколада с врящата сметана и добавете ябълковата меласа /паста/. Разбъркайте докато сместа стане гладка. Пресипете я в метална тава и я поставете в хладилник за 1 час, като от време на време разбърквате крема.
7. След като поизстинат блатовете, ги извадете от формите и отлепете хартията от дъното им. Поставете единия блат върху въртяща се поставка за торта. Нанесете достатъчно количество лимонов крем върху него и го разстелете равномерно. Поставете втория блат и притиснете леко. Нанесете малко лимонов крем и го разстелете на тънък слой.
8. Разбъркайте шоколадовия крем и го изсипете върху тортата. Разстелете крема по повърхността на зялата торта - отгоре и отстрани. Загладете добре глазурата, като въртите стойката и си помагате с шпакла.
9. Украсете тортата с настъргани люспи бял шоколад и малко настъргана лимонова кора.

Продукти

За лимоновия крем:

  • 120 г масло
  • 3 био лимона
  • 3 яйца
  • 230 г захар

За пандишпановия блат:

  • 50 г масло
  • 4 белтъка
  • 100 г захар
  • 6 жълтъка
  • 100 г брашно

За шоколадовия крем:

  • 450 г натурален шоколад /70%/
  • 635 мл течна сметана
  • 1 ч.л. ябълков петмез

За украса:

  • 1 биолимон
  • настъргана кора
  • 30 г бял шоколад

Свързани рецепти