Торта с лешникови блатове и баварски крем
Рецепта от: Стоян и Лора
1. Смелете лешниците и ги разбъркайте с нишестето.
2. Разбийте белтъците с щипка сол и кремотартара. След като станат на сняг, добавете кристалната захар при постояно разбиване.
3. Когато и кристалната захар се разтвори, добавете пудрата захар и отново разбийте.
4. Сипете лешиците към белтъците и разбъркайте.
5. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Разпределете сместа в 2 кръгли форми за печене с подвижно дъно (диаметър 26 см), предварително застлани с пергаментова хартия. Изпечете блатовете за 20-25 минути и ги охладете.
6. За крема загрейте млякото. Разбъркайте жълтъците със 100 г от захарта и ваниловата захар. Налейте млякото на тънка струйка, за да се темперират жълтъците. След това сложете съда на котлона и гответе на слаб огън, докато сместа леко се сгъсти.
7. Пресипете крема в купа и я поставете във вода с лед, за да спрете процеса на готвене. Охладете до стайна температура.
8. Накиснете желатина в 30 мл студена вода. Загрейте на водна баня, за да се разтопи. Налейте към яйчената смес.
9. Извадете сметаната от хладилника и я разбийте. Разбъркайте с яйчения крем. Приберете в хладилник да стегне.
10. Върху единия блат сложете от крема. Покрийте с другия блат и намажете с останалия крем. Приберете тортата в хладилник, за да стегне.
2. Разбийте белтъците с щипка сол и кремотартара. След като станат на сняг, добавете кристалната захар при постояно разбиване.
3. Когато и кристалната захар се разтвори, добавете пудрата захар и отново разбийте.
4. Сипете лешиците към белтъците и разбъркайте.
5. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Разпределете сместа в 2 кръгли форми за печене с подвижно дъно (диаметър 26 см), предварително застлани с пергаментова хартия. Изпечете блатовете за 20-25 минути и ги охладете.
6. За крема загрейте млякото. Разбъркайте жълтъците със 100 г от захарта и ваниловата захар. Налейте млякото на тънка струйка, за да се темперират жълтъците. След това сложете съда на котлона и гответе на слаб огън, докато сместа леко се сгъсти.
7. Пресипете крема в купа и я поставете във вода с лед, за да спрете процеса на готвене. Охладете до стайна температура.
8. Накиснете желатина в 30 мл студена вода. Загрейте на водна баня, за да се разтопи. Налейте към яйчената смес.
9. Извадете сметаната от хладилника и я разбийте. Разбъркайте с яйчения крем. Приберете в хладилник да стегне.
10. Върху единия блат сложете от крема. Покрийте с другия блат и намажете с останалия крем. Приберете тортата в хладилник, за да стегне.
Продукти
- За блатовете:150 г кристална захар 100 г пудра захар 6 белтъка 200 г сурови белени лешници 1 с.л. царевично нишесте 0.25 ч.л. кремотартар 1 щипка солЗа крема:400 мл прясно мляко 5 жълтъка 130 г захар 10 г бурбонска ванилова захар 10 г желатин 250 мл течна животинска сметана 200 г рачел от тиква 100 г сурови белени лешници 1 белтък 1 с.л. пудра захар 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Стоян и Лора
Палачинки със зелен сос и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Тарт с желирани плодове
Рецепти Стоян и Лора
Козуначени топчета с домашен течен шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Курабийките на мама Еми
Рецепти Стоян и Лора
Салата от зелен фасул и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Стоян и Лора
Мъфини с мак
Рецепти Стоян и Лора
Супа от чушки