Торта с круши, мед и бадеми

Тази италианска торта е без глутен и без захар - с бадемово брашно и мед. Поднася се с лъжица заквасена сметана.

Продукти

  • 0.5 ч.л. бадемов екстракт
  • 3 круши
  • 225 г фино смлени бадеми
  • 3 яйца
  • 100 г течен мед
  • 50 мл зехтин
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 0.5 ч.л. сол
  • 0.5 ч.л. сода бикарбонат
  • 50 г филирани бадеми

Начин на приготвяне:

  • 1. Отделете белтъците от жълтъците.
  • 2. Белтъците разбийте на твърд сняг.
  • 3. В голяма купа сложете жълтъците, зехтина, меда и бадемовия екстракт и разбъркайте.
  • 4. Настържете на едро ренде предварително измитите подсушени круши /необходими са 350 г/. Добавете ги в купата.
  • 5. Добавете фино смлените бадеми, бакпулвера, содата, солта и канелата. Разбъркайте до хомогенност.
  • 6. Добавете разбитите белтъци и разбъркайте внимателно, до хомогенност.
  • 7. Пресипете сместа в предварително намаслена форма с пружина /диаметър 22 см/ с хартия на дъното. Поръсете с филирани бадеми. Печете тортата в предварително загрята фурна на 160 градуса 1 час. 
  • 8. Оставете сладкиша да поизстине. Извадете го от формата и го оставете да изстине върху решетка напълно.
  • 9. Нарежете тортата на триъгълни парчета и поднесете с лъжица заквасена сметана.

Свързани рецепти

Виж всички