Торта с кокос и шоколад

Торта с кокос и шоколад

Начин на приготвяне:

1. За шоколадовия ганаш сипете кокосовото мляко в тенджерка и в него добавете начупения шоколад. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи и сместа стане напълно гладка и хомогенна. Дръпнете от огъня и добавете кокосовия ликьор. разбъркайте. Поставете купата в хладилник за 1-2 часа. През 20 минути изваждайте ганаша и го разбърквайте.
2. За тортата сипете останалото кокосово мляков тенджерка и го оставете да кипне. Добавете начупения на парчета шоколад и разбъркайте докато той се разтопи.
3. В купа смесете кокосовите стърготини с фино смлените бадеми, какаото и солта.
4. В друга купа разбийте мекото масло с помощта на дървена лъжица заедно съсъ захарта. добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате енергично. Добавете сместа от кокосово мляко и шоколад и разбъркайте. След това добавете сухите съставки и разбъркайте до хомогенност.
5. Пресипете сместа в намаслена форма с пружина /23 см/ с постлано с хартия за печене дъно. Печете в предварително загрута фурна на 180 градуса 40-45 минути. След като я извадите, оставете да поизстине за 10-15 минути и я извадете от формата върху решетка, за да изстине напълно.
6. За кокосовите трохи сварете сироп от захарта и водата в тенджерка. Сиропът трябав да ври 1 минута. С него залейте кокосовите стърготини, поставени в купа. Разбъркайте.
7. Разстелете кокосовите стърготини в плоска тава, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна 4-5 минути, докато краищата станат златисти. Извадете ги, разбъркайте ги и поставете във фурната за още няколко минути, до златисто.
8. Поставете тортата върху поднос. нанесете шоколадовия ганаш по цялата и повърхност, като го заглаждате с помощта на палетен нож. Поръсете с изстиналите кокосови трохи.

Продукти

  • 175 г масло
  • 300 г фино смлени бадеми
  • 100 г кокосови стърготини
  • 50 г какао
  • 0.5 ч.л. сол
  • 200 мл кокосово мляко
  • 75 г натурален шоколад
  • 250 г захар
  • 3 яйца

За ганаша:

  • 200 г натурален шоколад
  • 50 мл кокосов ликьор
  • 200 мл кокосово мляко

За кокосовите трохи:

  • 75 г захар
  • 35 мл вода
  • 75 г кокосови стърготини

Свързани рецепти