Торта с карамел и сладолед
1. За блатовете начупете шоколада и го разтопете на водна баня.
2. В купа разбийте с помощта на дървена лъжица маслото със захарта, до пухкавост. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате докато то се поеме от сместа.
3. Добавете разтопения шоколад и есенцията кафе или няколко лъжички силно кафе еспресо. Разбъркайте. Добавете брашното и бакпулвера, като ги пресеете. разбъркайте до хомогенност.
4. Намаслете дъното и стените на две кръгли форми с диаметър 18 см. На дъното на всяка постелете кръг от хартия за печене. Разделете сместа по равно в двете форми. Загладете повърхността и оформете лека вдлъбнатина по средата. Печете блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути.
След като блатовете изстинат леко извадете ги върху решетка и ги оставете напълно да се охладят.
5. Постелете вътрешната страна на форма /18 см/ с двоен слой прозрачно фолио. Сипете сладоледа и го разстелете и загладете равномерно. Върху него сипете на един солй сладкото от мляко с помощта на лъжица. С помощта на пръчка смесете сладоледа и сладкото с вълнообразни движения. Покрийте със свободните краища на фолиото и поставете във фризер, докато пълнежът се стегне.
6. Поставете единия шоколадов блат върху поднос. Извадете замръзналия пълнеж от формата и го поставете върху него. Захлупете с втория блат и леко притиснете. Поръсете с фин слой пудра захар.

Продукти

  • 100 г натурален шоколад 175 г масло 175 г захар 3 яйца 1 ч.л. есенция кафе 175 г брашно 2 ч.л. бакпулвер 400 г ванилов сладолед 200 г дулче де лече пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички