Торта с канела и карамел
За да направите карамелизираните бадеми ще са ви необходими 150 г захар, няколко капки вода и 150 г бадеми.
За да направите захарния сироп ще ви трябват 200 г захар и вода, колкото е нужно.
За да направите пълнежа /т.нар. канелен крем/ на тортата сложете в тенджера на котлона течната сметана заедно с пръчките канела в нея и захарта. Разбъркайте и оставете сместа да се сгъсти. След това я дръпнете от котлона и още топла я прецедете в купа върху предварително разтопения желатин. Изсипете сместа в ринг върху чиния и я сложете да се изстуди във фризер.
Започнете приготвянето на белия шоколадов мус като разбиете с помощта на миксер или кухненски робот яйцата и жълтъците. Към тях на тънка струйка /без да спирате разбиването/ добавете топлия захарен сироп. По този начин яйцата се пастьоризират. Яйченият крем трябва да се надигне.
Отделно разтопете белия шоколад и го оставете да изстине. Добавете го към сместа с яйцата и разбъркайте внимателно. Добавете и посоченото количество ликьор. Към предварително разтопения желатин добавете малко от бялата смес и разбъркайте, а след това го изсипете в нея. Добавете и леко разбитата сметана. Смесвайте всичко внимателно и на ръка. Накрая добавете и натрошените карамелизираните бадеми. /Може да си оставите малко за украса на тортата./
Във форма за торта с диаметър 26 см сложете ванилов блат на дъното. Залейте го с половината бял шоколадов мус. По средата сложете замръзналия пълнеж и го натисенте надолу. Върху него излейте останалия бял мус. Сложете тортата да се стегне хубаво за 2-3 часа в хладилник. Щом я извадите я покрийте с предварително разтопен шоколад и загладете хубаво. Украсете борда на тортата с начупени карамелизирани бадеми.

Продукти

  • За канеления крем:200 мл течна сметана 2 пръчки канела 10 г желатин 2 с.л. захарЗа белия шоколадов мус:150 г карамелизирани бадеми 2 жълтъка 3 яйца 200 мл захарен сироп 300 г бял шоколадов кувертюр 50 мл ликьор "Бял шоколад" 150 мл течна сметана 5 г желатинЗа основа:1 ванилов блатЗа украса:600 мл разтопен шоколадов кувертюр

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички