Торта с йогурт и портокал
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За муса накиснете листата желатин в купа със студена вода. След 10-15 минути извадете листата с водата, която е по тях и ги прехвърлете в тенджерка. Загрейте и бъркайте до разтварянето на желатина.
2. В купа разбъркайте киселото мляко. Малко от него добавете при желатина и разбъркайте. След това върнете сместа при останалото кисело мляко. Добавете лимоновия сок и пудрата захар. Разбъркайте.
3. Разбийте леко сметаната на ръка. Добавете я към сместа с киселото мляко, разбъркайте и оставете муса в хладилник за 1 час.
4. За блата разбийте леко белтъците с помощта на миксер. Добавете половината захар и продължете разбиването до получаване на твърда пяна. Жълтъците разбийте с другата половина захар на водна баня. След това добавете разбитите белтъци към разбитите жълтъци и разбъркайте внимателно с шпатула. Добавете брашното и разбъркайте. Накрая добавете разтопеното масло.
5. Намажете с масло форма за торта с подвижно дъно и изсипете сместа в нея. Печете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути.
6. Портокалите се филитират над купа, т.е. нарязват се на парченца, като те се освобождават от ципите. Към събрания сок от портокалите се добавя кайсиевия конфитюр и се разбърква. Добавят се парченцата портокал и се поливат хубаво със сместа от сок и конфитюр за блясък.
7. Извадете изстиналия блат от формата и го обърнете. Прехвърлете муса в голям шприц с гладък накрайник. Направете пласт от муса с дебелината на блата, като започнете от средата, чрез спираловидни движения.
8. Наредете парченцата портокал отвън навътре върху муса, спазвайки една посока. Поръсете с ядки шам-фъстък.
2. В купа разбъркайте киселото мляко. Малко от него добавете при желатина и разбъркайте. След това върнете сместа при останалото кисело мляко. Добавете лимоновия сок и пудрата захар. Разбъркайте.
3. Разбийте леко сметаната на ръка. Добавете я към сместа с киселото мляко, разбъркайте и оставете муса в хладилник за 1 час.
4. За блата разбийте леко белтъците с помощта на миксер. Добавете половината захар и продължете разбиването до получаване на твърда пяна. Жълтъците разбийте с другата половина захар на водна баня. След това добавете разбитите белтъци към разбитите жълтъци и разбъркайте внимателно с шпатула. Добавете брашното и разбъркайте. Накрая добавете разтопеното масло.
5. Намажете с масло форма за торта с подвижно дъно и изсипете сместа в нея. Печете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути.
6. Портокалите се филитират над купа, т.е. нарязват се на парченца, като те се освобождават от ципите. Към събрания сок от портокалите се добавя кайсиевия конфитюр и се разбърква. Добавят се парченцата портокал и се поливат хубаво със сместа от сок и конфитюр за блясък.
7. Извадете изстиналия блат от формата и го обърнете. Прехвърлете муса в голям шприц с гладък накрайник. Направете пласт от муса с дебелината на блата, като започнете от средата, чрез спираловидни движения.
8. Наредете парченцата портокал отвън навътре върху муса, спазвайки една посока. Поръсете с ядки шам-фъстък.
Продукти
- За блата:2 белтъка 50 г захар 3 жълтъка 25 г разтопено масло 50 г брашноЗа муса с кисело мляко:6 г желатин или 3 листа 300 мл течна сметана 300 г кисело мляко 100 г пудра захар 1 лимонЗа гарниране:3 портокала 1 с.л. кайсиев конфитюр 1 с.л. ядки шам-фъстък
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини