Торта с ябълки, лимет и меренге
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Сипете продуктите за тестото в купа и разбийте с миксер. Когато сместа стане гладка, я изсипете върху парче прозрачно фолио. Сплескайте тестото и го сложете за 30 минути в хладилник.
2. Лимоновият крем се прави като сладкарски крем. Изтискайте сока на лиметите, като първо ги потъркаляте малко по плота. Изсипете го в тенджерка, като оставите малко /1-2 с.л./ от него в купа. Настържете кората на 1 лайм в тенджерката. Добавете и захарта, като отново оставите малко - 1 с.л. Разбъркайте. В купа смесете отделения студен сок, малко захар, жълтъците и царевичното нишесте. Разбъркайте на кашичка - важно е да няма бучки. Добавете топлата смес от тенджерката към кашичката и след това върнете цялата смес в тенджерката на котлона. Бъркайте докато сместа заври и започне да се сгъстява. Дръпнете от огъня и добавете бучката масло. разбъркайте докато то се разтопи. Изсипете лимоновия крем в чиния и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да изстине.
3. Обелете ябълките и ги нарежете на кубчета. В купа смесете ябълките със захарта.
4. Разточете тестото, като поръсвате обилно с брашно под и върху него. Намажете с масло кръгла, но не дълбока форма или тавичка. Прехвърлете тестото в нея и го напаснете по дъното и стените и. Излишното тесто отстранете. надупчете с вилица тестото.
5. Изсипете ябълките върху тестото и печете тортата в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
6. За меренгето разбийте белтъците с миксер, като сипвате захарта на порции. Бийте сместа до пухкавост.
7. Поставете изстиналата торта върху поднос. Нанесете лимоновия крем върху нея и го загладете. Отгоре изсипете меренгето, без да го заглаждете. С пръсти направете върхове, все едно правите прическа.
8. Обгорете меренгето с горелка за крем-карамел или пъхнете тортата в загрята на 220 градуса фурна за 5 минути.
2. Лимоновият крем се прави като сладкарски крем. Изтискайте сока на лиметите, като първо ги потъркаляте малко по плота. Изсипете го в тенджерка, като оставите малко /1-2 с.л./ от него в купа. Настържете кората на 1 лайм в тенджерката. Добавете и захарта, като отново оставите малко - 1 с.л. Разбъркайте. В купа смесете отделения студен сок, малко захар, жълтъците и царевичното нишесте. Разбъркайте на кашичка - важно е да няма бучки. Добавете топлата смес от тенджерката към кашичката и след това върнете цялата смес в тенджерката на котлона. Бъркайте докато сместа заври и започне да се сгъстява. Дръпнете от огъня и добавете бучката масло. разбъркайте докато то се разтопи. Изсипете лимоновия крем в чиния и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да изстине.
3. Обелете ябълките и ги нарежете на кубчета. В купа смесете ябълките със захарта.
4. Разточете тестото, като поръсвате обилно с брашно под и върху него. Намажете с масло кръгла, но не дълбока форма или тавичка. Прехвърлете тестото в нея и го напаснете по дъното и стените и. Излишното тесто отстранете. надупчете с вилица тестото.
5. Изсипете ябълките върху тестото и печете тортата в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
6. За меренгето разбийте белтъците с миксер, като сипвате захарта на порции. Бийте сместа до пухкавост.
7. Поставете изстиналата торта върху поднос. Нанесете лимоновия крем върху нея и го загладете. Отгоре изсипете меренгето, без да го заглаждете. С пръсти направете върхове, все едно правите прическа.
8. Обгорете меренгето с горелка за крем-карамел или пъхнете тортата в загрята на 220 градуса фурна за 5 минути.
Продукти
- За тестото:200 г брашно 120 г студено масло 80 г захар 2 яйца 1 щипка солЗа лимоновия крем:2 жълтъка 4 лайма 125 г захар 1 с.л. царевично нишесте 50 г маслоЗа меренгето:6 белтъка 250 г захарЗа ябълковия пълнеж:25 г захар 4 ябълки Грани Смит
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене