Торта с ябълки, лимет и меренге

Торта с ябълки, лимет и меренге

Начин на приготвяне:

1. Сипете продуктите за тестото в купа и разбийте с миксер. Когато сместа стане гладка, я изсипете върху парче прозрачно фолио. Сплескайте тестото и го сложете за 30 минути в хладилник.
2. Лимоновият крем се прави като сладкарски крем. Изтискайте сока на лиметите, като първо ги потъркаляте малко по плота. Изсипете го в тенджерка, като оставите малко /1-2 с.л./ от него в купа. Настържете кората на 1 лайм в тенджерката. Добавете и захарта, като отново оставите малко - 1 с.л. Разбъркайте. В купа смесете отделения студен сок, малко захар, жълтъците и царевичното нишесте. Разбъркайте на кашичка - важно е да няма бучки. Добавете топлата смес от тенджерката към кашичката и след това върнете цялата смес в тенджерката на котлона. Бъркайте докато сместа заври и започне да се сгъстява. Дръпнете от огъня и добавете бучката масло. разбъркайте докато то се разтопи. Изсипете лимоновия крем в чиния и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да изстине.
3. Обелете ябълките и ги нарежете на кубчета. В купа смесете ябълките със захарта.
4. Разточете тестото, като поръсвате обилно с брашно под и върху него. Намажете с масло кръгла, но не дълбока форма или тавичка. Прехвърлете тестото в нея и го напаснете по дъното и стените и. Излишното тесто отстранете. надупчете с вилица тестото.
5. Изсипете ябълките върху тестото и печете тортата в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
6. За меренгето разбийте белтъците с миксер, като сипвате захарта на порции. Бийте сместа до пухкавост.
7. Поставете изстиналата торта върху поднос. Нанесете лимоновия крем върху нея и го загладете. Отгоре изсипете меренгето, без да го заглаждете. С пръсти направете върхове, все едно правите прическа.
8. Обгорете меренгето с горелка за крем-карамел или пъхнете тортата в загрята на 220 градуса фурна за 5 минути.

Продукти

За тестото:

  • 200 г брашно
  • 120 г студено масло
  • 80 г захар
  • 2 яйца
  • 1 щипка сол

За лимоновия крем:

  • 2 жълтъка
  • 4 лайма
  • 125 г захар
  • 1 с.л. царевично нишесте
  • 50 г масло

За меренгето:

  • 6 белтъка
  • 250 г захар

За ябълковия пълнеж:

  • 25 г захар
  • 4 ябълки Грани Смит

Свързани рецепти