Предаване: Сладкишите на Франсишко МорейраГледайте в: Четвъртък, 22 октомври от 17:00 | Четвъртък, 22 октомври от 17:30

Начин на приготвяне:

1. За муса от бял шоколад накиснете листата желатин в купа с вода и кубчета лед за 10 минути. Сипете прясното мляко в тенджерка и го загрейте. Добавете изтискания желатин и разклатете съда, докато той се разтопи. Излейте сместа върху шоколадовия чипс и разбъркайте докато той се разтопи и сместа стане гладка. Добавете течната сметана и разбъркайте с помощта на шпатула. Покрийте купата с прозрачно фолио и я поставете в хладилник за 3 часа.

2. За гела от кайсии сипете предварително прецеденото пюре от кайсии (от пасирани, обелени кайсии от компот) в тенджерка и добавете захарта и агар-агара. След като сместа заври, пресипете я в плитък съд и поставете в хладилник за 30 минути.

3. За тортата сипете в купа предварително разбитата до гладкост с миксер извара. Добавете жълтъците и разбъркайте. Отделно разбийте белтъците с помощта на миксер и към тях добавете на тънка струйка захарта. Разбивайте до получаването на твърд сняг.

4. Добавете разбитите белтъци на порции към изварата и жълтъците като разбърквате внимателно с помощта на шпатула. Накрая добавете пресятите царевично нишесте и брашно. Разбъркайте до хомогенност. Пресипете сместа в предварително намазана с масло, поръсена с брашно и постлана с хартия за печене форма с пружина. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 15 минути.

5. Разбийте белия шоколадов мус с помощта на миксер до пухкавост. Прехвърлете го в пош с назъбен накрайник. Гелът от кайсии пресипете в пош с обикновен накрайник. Поставете изстиналата торта върху поднос. Шприцовайте ленти гел от кайсии върху нея като започнете от средата. Шприцовайте розички от бял шоколадов мус по цялата повърхност. Поръсете с парченца кайсии и фино настърган бял шоколад.

Продукти

За муса от бял шоколад:

100 г нискомаслено прясно мляко

200 г бял шоколадов чипс

3 листа желатин

300 г течна животинска сметана (35% масленост)

 

За кайсиевия гел:

200 г пюре от кайсии

25 г захар

2 г агар-агар

 

За тортата:

50 г течна животинска сметана (35% масленост)

240 г кремообразно прясно сирене или извара

4 жълтъка

3 белтъка

60 г захар

25 г царевично нишесте

25 г брашно

 

Допълнително:

пресни ли сушени кайсии

блокче бял шоколад

Свързани рецепти