Торта с ягоди и крем

Торта с ягоди и крем

Начин на приготвяне:

1. За целувчените блатове разбийте белтъците в чиста, суха купа на пяна. Добавете захарта на струйка и продължете разбиването до получаването на твърда пяна. Прехвърлете сместа в пош с гладък накрайник.
2. Очертайте два кръга с диаметър 20 см върху голямо парче хартия за печене. Обърнете хартията наобратно и постелете голяма плоска тава с нея. Шприцовайте белтъчна пяна във формата на спирала, отвътре навън. Изсушете блатовете на 80 градуса за около 3 часа. Най-добре е да ги приготвите предишната вечер, като след втория час изключите фурната и ги оставите да се сушат цяла нощ.
3. За пандишпановите блатове разбийте белтъците с половината захар с помощта на миксер, до получаването на пяна. Жълтъците разбийте с останалата захар в купа, на водна баня, с помощта на тел. Щом сместа се загрее, дръпнете я от огъня и продължете да разбивате докато тя изсветлее. Добавете разбитите белтъци към жълтъците, на порции, като разбърквате след всяка с помощта на шпатула. Добавете брашното и предварително разтопеното масло. Разбъркайте.
4. Намаслете дъното и стените на две форми с пружини с диаметър 20 см. На дъното на всяка поставете изрязан кръг от хартия за печене. разпределете сместа във формите и ги печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.
5. Разбийте сметаната със захарта до твърдост и я поставете в хладилник. Почисете ягодите и ги нарежете на половинки или четвъртинки. Нарежете белия шоколад и го разтопете на водна баня.
6. За меренгето сварете захарен сироп с температура 121 градуса. Разбийте белтъците на пяна с помощта на миксер и без да спирате, налейте захарния сироп на струйка. Разбивайте сместа на висока скорост, до получаването на твърда пяна. Прехвърлете сместа в пош с гладък накрайник.
7. Поставете единия пандишпанов блат върху поднос за торта. Поръсете с 2-3 с.л. ягодов ликьор /бренди или портокалов ликьор/, разнесете го с четка. Намажете блата с 2 с.л. сладко от ягоди. Подредете половината пресни ягоди. Върху тях нанесете 1/3 от битата сметана и я разстелете с помощта на палетен нож. Намажете единия целувчен блат с тънък слой разтопен бял шоколад и го поставете с тази страна върху сметаната. ПРитиснете и намажете и горната му страна с бял шоколад.
8. Поставете втория пандишпанов блат, напръскайте го с ликьор, намажете го със сладко, сложете пресни ягоди, а върху тях сметана. Намажете втория целув„ен блат с бял шоколад от едната страна и с нея го поставете върху сметаната. Намажете с бял шоколад блата и отгоре. Сложете останалата сметана и я загладете на тънък слой върхи и отстрани на тортата, с помощта на палетен нож. Шприцовайте белтъчна пяна първо отстрани на тортата, като правите зигзаобразни движения нагоре-надолу. Шприцовайте розички върху тортата. В самия център на тортата поставете няколко резена ягоди, а най-отгоре една цяла. С помощта на газова горелка променете цвета на белтъчната пяна до златистокафяв.

Продукти

За целувчените блатове:

  • 2 белтъка
  • 75 г захар

За пандишпановите блатове:

  • 50 г масло
  • 4 белтъка
  • 5 жълтъка
  • 100 г захар
  • 100 г брашно

За крема:

  • 500 мл течна сметана
  • 70 г захар

За меренгето:

  • 60 мл вода
  • 150 г захар
  • 3 белтъка

Допълнително:

  • ягодов ликьор
  • 4 с.л. сладко от ягоди
  • 100 г бял шоколад
  • 1 кг пресни ягоди

Свързани рецепти